Бременните жени могат да пият алкохол или кафе, както и да боядисват косата си, но е добре да избягват градинарството, смята експертът Емили Остър, която се опита да разсее митовете за майчинството.

Според нея общоприетите "правила", които трябва да спазват бъдещите майки са много преувеличени, а жените е добре да подхождат с малко по-голямо спокойствие през тези девет месеца от живота си. В книгата, която Емили е издала, пише, че виното няма да навреди на новороденото, нито кафето, а трупането на твърде малко килограми по време на бременността е по-опасно от наддаване с повече от нормалното.

Според нея хранителните ограничения са преувеличени. Изследванията й показват, че консумацията на алкохол не се отразява на IQ-то на детето или на неговото поведение. Тя смята, че жените могат да си позволят да изпият сутрешното си кафе, а вечер да се поглезят с чаша вино със своята половинка. Упражненията, когато те пожелаят, а не по график, са най-доброто нещо, което може да прави една бременна жена. Идеята да напише книга й дошла,. Когато забременяла преди три години и била посъветвана да се откаже от любимите си четири чаши кафе на ден. Тя не желаела да прави това и останала разочарована, като видяла дългия списък с правила на нейния лекар. Според научните изследвания до сега прекаляването с кафето по време на бременност може да доведе до спонтанен аборт.