Трима души загинаха, петима са ранени, двама от които тежко, след верижната катастрофа на км 4+500 при пътен възел "Яна".

Тежкият инцидент стана днес към 11 ч., минути преди откриването на пътната връзка между околовръстния път на София и автомагистрала "Хемус". По информация на МВР са се сблъскали три ТИР-а и четири леки коли. От удара на място са загинали трима, петима са пострадалите, по данни на МВР.

Според информацията, с която разполага Лазар Лазаров, председател на УС на АПИ, при катастрофата са се ударили два ТИР-а, една цистерна и два леки автомобила. Участъкът е затворен. Трафикът е отклонен през с. Елешница и през стария път Ботевград - София. На мястото има екипи на полицията, пожарната и бърза помощ. При огледа под един от ТИР-овете е открит електромобил.

Часове след катастрофата колите, ТИР-а и цистерната все още са на мястото на инцидента. Екипи на полицията и пожарната работят по отстраняването на катастрофиралите автомобили от пътното платно, тъй като в 14 ч. се очаква да бъде пуснато движението на пътен възел "Яна". Автомобилите, които пътуват в посока София не могат да преминат изобщо в този участък, но преминават коли в обратната посока.

Транспортният министър Данаил Папазов съобщи, че ТИР с румънска регистрация, натоварен с олио, е помел няколко автомобила, които са намалили скоростта при пътен взел "Яна". По информация на министъра, катастрофиралите автомобили са микробус, много тежко пострадала е лека кола, която не си личи каква е била, има ударени и няколко камиона. Трима са загиналите, много бързо действаха екипите. За около няколко минути след катастрофата, бяха извозени всички нуждаещи се. Първите линейки тръгнаха много бързо. Имаше коли, които трябваше да се режат. Пострадалите бяха поне пет, от които двама много тежко, съобщи министър Папазов. Ранените са транспортирани в болница. Папазов каза, че се прави организация за отпушване на голямата тапа, на мястото на катастрофата се режат мантинелите, за да могат колите от София да се отклонят по други пътища.