Близо 7000 учители са в пенсионна възраст, става ясно от думите на председателя на Синдиката на българските учители пред „Фокус". По думите й обаче, ако те се оттеглят от образователната система, няма кой да влезе на тяхно място.

„Говорим за преподаватели по химия, физика, природо-математически дисциплини – това са дисциплини, които не може да влезеш от улицата и да ги преподаваш. Ако сега се оттеглят тези преподаватели, с образованието е приключено в България. Крайно време е сериозно да се помисли по този въпрос", казва Такева.

По думите й, българската преподавателска дейност тепърва ще се оценява от обществото.

„Приоритетите на Синдиката на българските учители са - увеличаване на работните заплати, подобряване на социалния статус, подобряване условията на труд, квалификацията, дисциплината в училище, организацията на учебно-възпитателния процес, учебното съдържание и реални политики за образованието, реални дела", каза Янка Такева.

Синдикатът има различни идеи за промени, посочва тя. По думите й всички ученици да учат 5 години, за да станат работници или „плочкаджии".

„Трябва да се върнат и 2 и 3-годишните професионални училища за получаване на професия, която децата бързо да адаптират на пазара на труда. Трябва да сме мобилни", добави председателят на Синдикат на българските учители.