Много е тежка катастрофата. ТИР с румънска регистрация, натоварен с олио, е помел няколко автомобила, които са намалили скоростта при пътен взел "Яна".

Това заяви пред БНР транспортният министър Данаил Папазов, който за минути е пристигнал на мястото на тежката верижна катастрофа, след като без официална част министри и управителят на УС на АПИ откриха пътен възел "Яна". По информация на министъра, катастрофиралите автомобили са микробус, много тежко пострадала е лека кола, която не си личи каква е била, има ударени и няколко камиона.

Трима са загиналите, много бързо действаха екипите. За около няколко минути след катастрофата, бяха извозени всички нуждаещи се. Първите линейки тръгнаха много бързо. Имаше коли, които трябваше да се режат. Пострадалите бяха поне пет, от които двама много тежко, съобщи министър Папазов. Ранените са транспортирани в болница.

Той каза, че се прави организация за отпушване на голямата тапа, на мястото на катастрофата се режат мантинелите, за да могат колите от София да се отклонят по други пътища. Органите се нуждаят от поне няколко часа да разследват случая, защото е много тежка катастрофата. Ще трябва и тежка техника, която да освободи пътното платно, добави Папазов.

Прави се сериозна организация да успеем да открием пътния възел в 14 ч., но има изтекло гориво по пътя и много внимателно се работи от всички екипи. Много бързо работят хората. Възможно в най-краткия срок ще бъде освободено движението. Виждате колко е тежък трафикът в момента. Това е най-натовареното в момента място в инфраструктурата в цялата страна, доколкото ми е известно. И от обществен интерес е да се пусне възелът възможно най-бързо. АПИ взема мерки по отношение на това да се издаде акт 16 за пътя, каза още Папазов.

БГНЕС припомня, че тежка верижна катастрофа стана в района на пътен възел "Яна" на км 4+500 минути преди откриването на пътната връзка между околовръстния път на София и автомагистрала "Хемус".

Сигналът е подаден към 11 часа. На АМ "Хемус" в района на гара Яна, в посока София е станал тежък пътен инцидент между три ТИР-а и четири леки коли. От удара на място са загинали трима, петима са пострадалите, по данни на МВР.

Според информацията, с която разполага Лазар Лазаров, председател на УС на АПИ, при катастрофата са се ударили два ТИР-а, една цистерна и два леки автомобила. Участъкът е затворен. Трафикът е отклонен през с. Елешница и през стария път Ботевград - София. На мястото има екипи на полицията, пожарната и бърза помощ. При огледа под един от ТИР-овете е открит електромобил.