- Д-р Игова, лятото освен ваканция, винаги носи и букет от вируси. Какви са те и страшни ли могат да бъдат последствията от тях?
- Вирусите и бактериите най-често причиняват  стомашно-чревни болести. В общия случай става дума за 2-3 дни на стомашно неразположение, но има и вируси със сериозни последици.
Летните бактерии са класически и известни - това са най-вече дизентерията и салмонелозата. Те протичат тежко и обикновено налагат лекарска намеса. Причиняват се най-вече от бактерии в млечните и месните продукти при неправилна обработка на храната. За наше удовлетворение явно специалистите от Регионалната здравна инспекция и Агенцията по безопасност на храните си вършат съвестно работата, тъй като нямаме това лято проблеми с развалени храни в Русе. Дизентерията и салмонелозата се появяват значително по-рядко, отколкото стомашно-чревните болести, причинени от вирусни ентероколити. Всъщност те са истинската опасност заради честотата си на възникване - около 90% от всички случаи на летни чревни инфекции се дължат на този тип вируси. 
Характерното за тях е, че се предават много по-лесно и в огромния брой от случаите протичат много по-леко. Разбира се, не са изключени и по-тежки протичания, включително и много тежки, но те са много редки, като опасност има за здравето на най-малките деца.
- Какви са симптомите им?
- Масово летните стомашни вируси предизвикват гадене, повръщане, отпадналост, безапетитие, и разбира се, различно проявена диария - от понякога само 2-3 изхождания до 3 последователни дни. Обикновено при възрастни хора и без особено лечение неразположението преминава в рамките на ден-два.
По-голямо внимание трябва да се обръща на малките деца, защото при тях много бързо и лесно настъпва дехидратация в резултат на загубата на течности от повръщането и диарията. При дехидратация общото състояние е влошено - чувства се отпадналост, главоболие, има повишена температура. Обикновено включването на система много бързо повлиява нещата и освежава, но за целта трябва да се потърси лекарска помощ. 
- Какви точно вируси създават тези неприятности?
- Ентеровирусите са страшно много и клиничната картина при повечето е еднаква, но има няколко вида, които са значително по-опасни. Такива са ентеро-71 и коксаки вирусите, които могат да предизвикат и доста по-сериозни инфекции, включително да доведат до усложнения като менингит, енцефалит и поражения върху някои органи. Слава Богу, те не са толкова разпространени, но ги има почти всяко лято, особено в седмицата или десетдневието на най-високите температури. Болестта и пораженията от тях могат да бъдат много неприятни и задължително изискват лекарска помощ. Разпознават се, ако неразположението продължи повече от нормалното или е придружено с по-остри симптоми.
Характерното за летните ентероколити е, че за разлика от добре познатите респираторни вируси, които през пролетта, есента и зимата предизвикват стомашни инфекции, тези не се предават по въздушно-капков път, а по фекално-орален. Това дава по-голям шанс да се предпазим от вирусите, тъй като зависи от личната хигиена на хората, докато въздушно-капковият път е възможно най-ефективният и неизбежен начин за заразяване. Освен това при летните ентероколити трябва да се погълне определено количество от вируса, иначе няма да предизвика болест.
Така че тук основните фактори са храна, вода, ръце и при малките деца - замърсени играчки и други предмети, които те много обичат да слагат в устата си.
- Значи отново говорим за изрядна хигиена.
- Категорично и става дума както за личната, така и за обществената. Задължително е да си мием ръцете и да избягваме консумация на храна от нерагламентирани източници - особено от такива на улицата или на плажа, където няма условия за миене на ръцете и хладилно съхранение на продуктите. Миенето да не е просто изплакване, а със сапун!
- А откъде на плажа сапун?
- Ако няма, обикновените мокри кърпички и дезинфектанти с алкохолен разтвор са изключително ефективни, защото ентеровирусите са много неиздръжливи във външна среда и алкохолът ги убива много бързо.
- Как се лекуват тези състояния?
- Няма препарати, които да атакуват директно вирусите, затова се лекуват симптомите - диарията, повръщането, обезводняването. Има страшно много медикаменти, които могат да са в помощ на родителите, преди да потърсят лекар, за да не се стига до обезводняване, особено на детския организъм.