Бягство от затвора през прокопан тунел – това е в сферата на „Граф Монте Кристо“. Така зам.-министърът на правосъдието Илия Ангелов коментира изнесената информация, че двамата затворници, избягали в сряда от Централния софийски затвор, са прокопали тунел към свободата.

Бегълците – Николай Николов и Хосе Луис Гевара Мартинес, все още не са открити, призна Ангелов след работна среща на директорите на затворите у нас, свикана от министъра на правосъдието Зинаида Златанова.

Работи се по няколко версии за бягството, каза зам.-министърът, но не уточни какви.

Двамата са избягали към 17,30 ч., а надзирателите са разбрали по време на вечерната проверка в 20,30 ч.,

потвърди Ангелов. Те са работили като парнаджии в парното отделение на затвора и са спали там, тъй като апаратурата е под високо налягане и изисква непрекъснато около нея да има човек, обясни зам.-министърът.

Парното отделени обаче е в самия корпус на затвора.

Открита е счупена решетка на мястото, където са работили двамата затворници. Не са открити никакви дупки и други отвори в стените на помещенията, поясни той.

На въпрос дали въпросните парни отделения разполагат с тайни коридори, вентилационни шахти или други места, от които има възможност двамата да се измъкнат, директорът на Софийския затвор Петър Кръстев отвърна, че проверките продължават.

Зам.-министър Ангелов бе категоричен, че новоизградената шахта на ул. „Майор Векилски“ не е улеснила бягството, каквито спекулации се появиха.

Той каза още, че

работата, която двамата затворници са получили в парното отделение, се „взема с доказано добро поведение и като награда“.

Това решение се взема от комисия с председател началника на затвора и се прави по предложение на инспектор за социално-възпитателна дейност. Решението е колективно, посочи Ангелов. „След като са били назначени там, значи е имало основание за назначението им“, каза той и добави, че в момента тече проверка на основанието.

Зам.-министър призна, че все още не може да бъде казано дали двамата избягали са имали контакт помежду си и тепърва ще стават ясни повече подробности. Николов е работил в парното помещение от 2008 г., а Мартинес от 2013 г.

За да се стигне до това бягство,

има пропуски в работата на надзирателите

и затова днес разпоредих те да преминат от 24-часов към 12-часов режим на работа. По този начин се цели насищане на местата за лишаване от свобода с надзиратели, каза зам-министър Ангелов.

На срещата е било решено и да се затегне пропускателният режим в местата за лишаване от свобода. Ще е се увеличи и броят на надзирателите чрез закриване на арести и пренасочването им към затворите. Ще се увеличи и обучението на персонала и последващия контрол върху тях, добави той.

В Главна дирекция „Охрана“ е образувана вътрешна проверка за установяване дали има съпричастни към бягството надзиратели и дали са допуснати нарушения в пропускателния режими или в работата на надзорно-охранителния състав. След като се излезе с някакво становище,

най-вероятно в началото на юни, ще бъдат налагани дисциплинарни наказания.

Ако се окаже, че има съпричастност към бягството от затвора в София, ще бъде повдигнато наказателно преследване, каза Ангелов.