Нови, неизвестни досега на археолозите, останки от древния римски град Абритус край Разград спират работата по мащабен европроект.

Разработката "Абритус – мистика и реалност", на стойност 6 млн. лв, се преустановява за неопределено време, защото учените са се натъкнали на нови структури в историческите пластове под земята. Това потвърди заместник кметът на Разград инж. Любомир Цонев, който е ръководител на проекта.

Още не е ясно какви съкровища от древността са скрити в разкопания участък край реставрираната крепостна стена. Миналата седмица районът е инспектиран от специалисти на министреството на културата, които са констатирали находката и разпоредили да се спре всякаква интервенция там, докато археолозите не направят проучване на терена.Строителите, които работеха по проекта са напуснали обекта. Предвиденото изграждане на сцени, визиторски комплекс и ремонтни работи в резервата е спряно.

Проектът "Абритус – мистика и реалност" , финасиран от ОП "Регионално развитие", имаше за задача да създаде нов туристически продукт. Той предвиждаше реставрация на крепостта, изграждане на модерни туристически съоражения, възстановка на битката на имератор Деций – Траян пред стените на града, в която той е загинал в бой с варварите. Цезарят, намерил смъртта си в земите край днешния Разград, е единственият римски владетел издъхнал извън стените на Вечния град край река Тибър, твърдят историците.