Полицейска грешка стана причина да не бъде разкрито жестокото убийство на Стоянка Делкова от Велинград, след като основният заподозрян се застреля в главата преди поредния разпит.

На 28 януари м.г. 47-годишният бивш служител на МВР Малин Бозьов се прострелва в слепоочието в двора на къщата във Велинград, където живее със семейството си. Той слага край на живота си с пистолета на сина си Боян, който работи като охранител.

Бозьов, който се пенсионирал като помощник-експерт към криминалистичната лаборатория, е заподозрян за убийството на възрастна жена. Полицията прибира личното му оръжие, но незнайно защо оставя пистолета на сина му.

Почти седмица преди това на пътя между Велинград и Юндола работници се натъкват на ужасяваща гледка. Бездомни кучета са изровили от дупка полуразложен труп. На главата на убитата възрастна жена е поставена черна найлонова чанта, а около врата още стои въженцето, с което е била удушена.

Тялото е на 73-годишната Стоянка Делкова, обявена за общонационално издирване, след като изчезва безследно от дома си на 23 ноември 2012 г. Тя е собственик на имота, където живеят Малин Бозьов, съпругата му Събка и двамата им синове.

Семейството има собствена гарсониера в блок на стотина метра от къщата на бабата. През годините Стоянка Делкова и Събка Бозьова се сближават и възрастната жена ги кани да живеят на празния  етаж. Тя няма близки. Единственият  син Живко е осъден на смърт и разстрелян през 1985 г., след като бяга от казармата и убива с автомата си полковник от армията и съпругата му. Година след трагедията умира и мъжът на Стоянка.

Когато Бозьови се нанасят в къщата, бабата им прехвърля етажа срещу задължение за гледане. Година преди да изчезне обаче, отношенията им се развалят. Бабата пише жалба след жалба до полицията и прокуратурата, че е подложена на тормоз и побои от семейството. Нейни приятелки твърдят, че Събка Бозьова постоянно я малтретирала.

Отношенията между възрастната жена и Бозьови дотолкова се влошили, че за няколко месеца Стоянка дори напуска собствената си къща и излиза на квартира.


Най-близката  приятелка Стефка разказва, че малко преди да изчезне, Стоянка била бита с метална затварачка за буркани от жената на Бозьов. Именно Стефка първа сигнализира за изчезването й. Като потърсила Стоянка вкъщи, за да ходят на гробищата, от приятелката  нямало и следа. Всичко обаче било подредено - лекарствата, които взема всеки ден, чехлите й.

Полицаите разбират, че ден след като изчезва - на 24 ноември 2013 г., тя е трябвало да посрещне съдия-изпълнител, който отново да я въведе в имота й. Стоянка Делкова вече била спечелила делото за разваляне на дарението към Бозьови.

Когато намират трупа, разследващите виждат, че жертвата е без обувки, а само по чорапи. Натежава версията, че Стоянка е удушена в гаража на къщата си, а после пренесенаи заровена край пътя за Юндола. Мотивът за убийството - приписаният на Бозьови етаж, който щели да загубят.

Основен заподозрян е Малин Бозьов, а синовете и съпругата му били третирани като съучастници. Няма обаче повдигнати обвинения и разследването се води срещу неизвестен извършител.

Малин Бозьов имал лично оръжие. Освен това той е съсобственик на оръжеен магазин във Велинград. При обиск в дома на семейството полицаите намират каса с два законно притежавани пистолета. Единият е на Малин, другият на сина му.

Оперативни служители от РПУ - Велинград, изземат оръжието на Малин Бозьов, но не и пистолета на сина му, въпреки че и той е обект на разследването. При това полицаите са наясно, че бившият им колега има ключ за семейната оръжейна каса.

Първоначално Малин е задържан за 24 часа. Когато го пускат от ареста, всеки ден полицейска кола го взема за разпит, а после го връща в къщата.

Бозьов категорично отрича да има нещо общо с убийството на Стоянка. Разследващи разказаха, че той дори се държал предизвикателно с бившите си колеги.

“Дайте ми доказателства, че аз съм убиецът, и ще ви разкажа всичко. Нямате нищо срещу мен и семейството ми”, казвал заподозреният.

Бозьов е работил над 20 г. в криминалистичната лаборатория на велинградското РПУ.
Бил е наясно до най-дребни детайли не само как се събират доказателства, но и как се прикриват следи. Бил е сигурен, че бившите му колеги няма да открият нищо, защото се постарал да унищожи всички възможни улики, разсъждават след смъртта му разследващи.


По време на разпитите обаче криминалисти провокират синовете му и ги настройват един срещу друг. Разследващите казват на единия, че брат му е признал всичко за убийството. Така успяват да го пропукат, но това не е достатъчно, за да се повдигне обвинение.
При разпит пред съдия младият мъж започнал да дава уклончиви отговори за убийството на бабата. Той не потвърждавал, но и не отричал, че баща му е удушил Стоянка Делчева. Най-честите отговори на задаваните въпроси били - “Не знам”, “Не съм сигурен”, “Вероятно”.

Според психолози, анализирайки разпитите, Малин Бозьов е разбрал, че в крайна сметка нещата ще излязат наяве. Избрал е смъртта, защото смятал, че така ще се
сложи край на разследването и синовете му няма да бъдат обвинени в убийство или съучастничество. Както и става.

На 28 януари Малин Бозьов пише предсмъртно писмо, докато близките му спят. В него той се прощава с тях и оставя пин кода на кредитната си карта, като уточнява че в нея няма пари. В писмото няма и дума за убийството на Стоянка Делкова. Веднага след това той вади от касата пистолета на сина си. Излиза на двора под предлог, че ще нахрани кучето, и се гръмва в слепоочието.

Още преди смъртта му разследващи установяват, че въженцето на домашния простор в къщата е като това, открито около врата на мъртвата баба. То е изпратено за ДНК изследване в София с надеждата, че по него ще бъдат открити ДНК клетки на убиеца. Такива обаче не са открити.

Повече от година след смъртта на Малин Бозьов негови близки от родното му село Кръстава споделят, че се е самоубил, защото не могъл да понесе факта, че го подозират
в убийството на Стоянка Делкова. Според племенницата Арфе семейството на леля  Събка похарчило над 30 000 лв., за да стегне етажа, който Стоянка им дарила. Грижили се за нея като малко дете, но тя се променила и тръгнала да разваля дарението заради приятелките , които постоянно говорели срещу Бозьови.

“Даваха  всеки месец по 200 лв. То си беше наем, но те викаха, че така  помагат. Всяка събота я караха на гробищата или където искаше. Побъркваше ги с капризите си. Накрая ги обвиниха, че са я убили. Съсипа цялото хубаво семейство”, нареждат роднини на Малин.

Малко след неговата смърт оперативното дело за убийството на бабата е спряно. Когато излизат резултатите на всички назначени експертизи, се разбира, че те не дават допълнителни данни за предполагаемия убиец.

“Това обаче не значи, че оперативната дейност на полицията по случая спира. Те продължават да работят и да търсят нови данни и доказателства. В тази връзка делото може да бъде възобновено във всеки един момент”, обясни окръжният прокурор на Пазарджик и наблюдаващ разследването Димитрия Ганчева.