Google не смята, че потребителите имат основания да очакват, че данните, които са предали на компанията доброволно, трябва да имат гаранция за поверителността си. Това казва компанията в мотивите си за отхвърляне на оплакване, че срещу начина на работа на мейл услугата Gmail, съобщава онлайн изданието BusinessInsider.

Срещу интернет гиганта има оплакване, че автоматизираните системи за обработка на електронната кореспонденция в Gmail нарушават федералните закони за подслушване и следене, както и законите на щата Калифорния за нарушаване на личното пространство и поверителността на информацията на потребителите. Google обаче не смята така, става ясно от документацията, която компанията е подала в съда и която е публикувана от неправителствената организация Consumer Watchdog, която следи за спазването на правата на потребителите в САЩ.

"Точно както изпращачът на традиционно писмо към бизнес колеж не може да бъде изненадан, ако асистентът на получателя отвори писмото, хората, които използват електронна поща, не трябва да бъдат изненадани, ако комуникацията им се обработва от доставчика на получателя по време на самата доставка", обявява компанията в своите мотиви защо искът трябва да бъде отхвърлен преди да се стигне до дело, което е насрочено за 5-ти септември т.г.

"Човек няма основателни очаквания за поверителност на инфорамцията, която той доброволно е предал на трети лица", се казва още в документацията. Адвокатите на Google дават за пример дело от 1979 г., където съдът е решил точно това. Делото обаче е било срещу недоволство, че телефонните компании разбират номерата на хората, когато те биват набирани от други хора, които искат да се свържат с тях.

Мотивите на Google, които са общо 30 страници, уверяват, че автоматичният процес на обработка на писмата в Gmail се използва единствено за сканиране на спам, правилен подбор на реклами и други функции на услугата в рамките на компанията. Компанията отрича и твърденията на жалбоподателите, че "се опитва да улови мислите на авторите на писмата за тайни цели".

"Google най-накрая призна, че не уважава личното пространство. Хората трябва да приемат думите им. Ако ви интересува поверителността на мейл кореспонденцията ви, не използвайте Gmail", обявява един от директорите на Consumer Watchdog Джон Симпсън.

Всъщност още през 2009 г. Ерик Шмид, който е председател на борда на директорите на Google, намеква същото. В интервю за CNBC той казва, че "ако хората имат наум нещо, което не искат никой да знае, може би изобщо не трябва да го правят".

"Реалността е, че търсачките, включително Google, запазват информацията за известно време. И всички в САЩ сме подвластни на Patriot Act и е възможно тази информация да бъде предадена на властите", предупреждава тогава Шмид.