В рамките на три месеца се наблюдава ръст от една четвърт на броя на румънците и българите, които работят във Великобритания.

Работещите имигранти от двете източноевропейски държави са наброявали 141 хиляди в края на юни- покачване от близо 26% в сравнение с преброените 112 хиляди в края на март. Данните, публикувани от британската национална статистическа служба, са първото доказателство за наплива на имигранти, дори още преди отпадането на ограниченията за българи и румънци догодина, пише британският в. „Дейли Телеграф".

Коментаторите смятат, че тези данни предвещават пристигането на още по-голяма вълна от българи и румънци във Великобритания след Нова година, когато пазарът на труда в западната държава ще се отвори за тях.

Министрите многократно отказваха да представят данни за предполагаемия размер на тази вълна, въпреки че посланиците на двете страни заявиха пред депутатите по-рано тази година, че очакват повече от 35 000 имигранти да дойдат, за да работят, в западната страна през 2014г.

„Никой гражданин на ЕС няма да има неограничен достъп до Великобритания. Имигрантите трябва да работят, да учат или да се справят сами. Тези, които са изкушени да дойдат тук, за да опитат да злоупотребяват с обществените блага, трябва да знаят, че ние не можем да бъдем използвани лесно", изтъкна министърът на имиграцията Марк Харпър.

Според статистическото проучване всеки ден близо 100 българи и румънци започват работа във Великобритания, пише и британският в. „Дейли мейл".

Скоростта, с която броят на работниците от България и Румъния нараства, е драматична. От юни миналата година насам те са се увеличили с 37 хиляди, т.е. с 36%.

За периода на последните 3 месеца броят на българите и румънците, които работят във Великобритания, е нараснал с 26%, предаде и Би Би Си.

Според британското вътрешно министерство пък румънците и българите представляват едва 0,3% от работната сила във Великобритания.

Говорител на ведомството заяви, че за същия период трудовите имигранти от западноевропейски страни са били много повече.