итуацията в района на гара Езерово е овладяна, а пожарът е потушен.

В момента пожарни екипи са на дежурство. Те ще останат на място до окончателното приключване на инцидента. 12 души са пострадали при произшествието, 11 от тях са хоспитализирани – седем огнеборци и двама работници на фирмата, и трима, намирали се в съседен обект, съобщават от МВР.

Част от района продължава да бъде отцепен и охраняван от полицейски екипи. Предстои да бъде извършен оглед на мястото на инцидента за установяване на причините за инцидента. Няма опасност за околната среда и за хората, живеещи в района.

Цистерната беше охлаждана постоянно. Това е инцидент с тежки последствия, които могат да възникнат в резултат на високите температури. Това заяви пред БНТ главен инспектор Тошко Бързилов, директор на Оперативния център към ГД "Пожарна безопасност и защита на населението". Бяха спасени автоцистерни пълни с газ. Всички мерки, които трябваше да бъдат взети след първия взрив, бяха направени, проведоха се необходимите указания. Но такъв инцидент като този, е непредвидим. Пораженията по конструкцията на цистерните са различни, допълни Бързилов.

БГНЕС припомня, че вчера на гара Езерово се възпламени цистерна с пропан -бутан, а по-късно и втора. При пожара на първата цистерна тежко пострада един работник, който по информация на Военноморската болница, където е настанен, е с 90% изгаряния, на командно дишане и с опасност за живота. От пострадалите при гасенето петима пожарникари един е с 25% изгаряния.

Седем пострадали са отведени във Военна болница с различна степен изгаряния. Все още не се знае точното им състояние. Една жена е с контузия на главата, а друга е потърсила помощ в болницата в Белослав.

От МВР съобщават, че до снощи 10 души са били хоспитализирани в болница във Варна – петима от тях са пожарникари, двама работници на фирмата, мъж и две жени, които работели на съседен обект. Няма опасност за намиращите се в района населени места, на този етап не се предвижда евакуация на жители им.

В помощ на пожарникарите от Варна се притекоха и техни колеги от Шумен и Девня, както и специализирана техника от летище Варна.