Бит, гол, целият окървавен и превит на две заради натрошените си ребра се появил на пътя за Русе 33-годишният Явор Радев от Горна Оряховица призори на 10 август. Човекът отчаяно махал с ръка за помощ, докато накрая ранобуден шофьор го видял, спрял, взел го и го откарал до болницата.
Вчера Явор се изправи пред съда и обвини трима души, че на 9 август са го съблекли чисто гол, натоварили го в багажника на една кола, закарали го от Горна Оряховица в едно запустяло лозе край Тръстеник и часове наред го били, докато най-накрая по случайност успял да се измъкне. Явор драснал на бегом, само по къси шорти, които по едно време му дали да обуе. Не знае колко време е бягал през обраслите в храсталаци лозя. След това припаднал в шумата и заспал там, а като се свестил, се докопал до магистралата и започнал да маха.
Прокуратурата е повдигнала обвинения срещу русенеца Веселин Велев, рецидивиста от Плевен Мариян Лесев и „висшиста“ Владимир Тодоров - викали му така, защото имал висше. Държавното обвинение твърди, че тримата мъже са отвлекли, били и заплашвали със смърт пострадалия Явор Радев. Така и не стана ясно обаче защо е преживял всичко това. Версията на Явор е, че са го набедили несправедливо, че е замесен в изчезването на пакет с наркотици, увит с вестник. Той бил хвърлен през прозореца на колата на Веселин близо край Първомайци, а после изчезнал. „Аз не се занимавам с наркотици“, каза вчера пострадалият.
Самите подсъдими така и не проговориха, обещаха да го направят в края на процеса. Той продължи през целия ден и се очакваше да бъде отложен заради неявили се свидетели. Но отсега е ясно, че и тримата не се признават за виновни.