Сънувам съпруга си нощем да протяга окървавени ръце и да моли за помощ. Звъних му отчаяно нея нощ и с всяка минута ставаше все по-страшно. Здравето ми се разби, животът ми е съсипан. 
Тези покъртителни думи каза вчера в съда Лили Спиридонова, съпруга на убития на 14 март миналата година таксиметров шофьор Валери Спиридонов. 
Той бе погубен след среднощен опит за грабеж, замислен  и изпълнен от непълнолетните тогава Николай Василев и Деян Цветков.  

Валери карал такси от 20 години и никога не влизал в пререкания с некоректните си клиенти. Няколко пъти му се случвало да не му плащат, а веднъж момиче дори насъскало кучето си срещу него.
Съпругът ми не се занимаваше с такива хора, защото не знаеше какво могат да му направят, каза още вдовицата.
Майка ми и баща ми бяха страхотно семейство, споделяха си, помагаха си. Баща ми беше най-добрият ми приятел, сподели синът на жертвата - Тони Спиридонов, който бе сред първите разпитани на вчерашното съдебно заседание.
Преди началото му близо 200 таксиметрови шофьори от Русе, Ямбол, Велико Търново, Бургас, Варна и София се обявиха за справедлива присъда за убийството на своя колега.
Протестната колона от жълти коли с табелки „Справедливост за Джоко“ тръгна сутринта от паркинга на „Метро“, ескортирано от полиция. Наред с възмездие за колегата си шофьорите поискаха паник бутони в автомобилите и въвеждането на видеокамери, чиито записи имат доказателствена стойност в съда. Стотина таксита направиха сходно шествие и в Пловдив в подкрепа на русенските си колеги.
Возим какви ли не пътници по всяко време на денонощието и искаме сигурност за нашия живот, бе общото становище на протестиращите.
След края на шествието около 150 таксиметрови шофьори се струпаха пред съда с плакати „Справедливост за Джоко“ и скандираха по време на процеса „Справедливост“. Според тях трябва делото да бъде за предумишлено убийство, а не за грабеж, придружен с убийство. 
„Промяна на обвинителния акт, доживотна присъда, справедливост за Джоко!“, гласеше един от разпънатите транспаранти.
Делото срещу Николай Василев и Деян Цветков тръгна вчера по общия ред. Адвокатите на Николай настояваха за съкратена процедура, която осигурява с 1/3 по ниски наказания, но след кратко съвещание защитниците на Деян го убедиха да не се признава за виновен и съдът прие процеса да започне с разпит на всичките 40 свидетели и 15 вещи лица, което по предварителен график трябва да продължи до утре включително. Ако Деян бъде признат за виновен само за участие в грабежа на Джоко, го очаква затвор от 3 до 5 години. За Николай възможното наказание е до 12 години.  
В началото на заседанието съдията отстрани като защитник майката на Николай, която пожела да го брани в съда. Това е позволено по закон, но в случая е недопустимо, тъй като тя вече е била разпитана в досъдебното производство в качеството й на свидетел. Така 18-годишното момче ще бъде защитавано от кантората на маститите адвокати Марковски и от русенския защитник Венцислав Великов. 
Таксиметровият шофьор Валери Спиридонов загина на 14 март миналата година след нападение в глуха уличка в квартал Гагаля в Николово, където закарал предвалително решилите да го оберат Николай и Деян. Двамата го избрали заради бялата му коса с мисълта, че по-лесно ще преодолеят съпротивата на възрастен мъж, отколкото на млад здравеняк. Специално подбран бил и адресът на поръчката - улица „Христо Ботев“, за която живелият в Николо Деян знаел, че е глуха и безлюдна. След като стигнали до планираното за злодеянието място обаче, ситуацията не се развила според плана на младите престъпници. Валери Спиридонов отказал да си даде портфейла и Николай, който преди това погълнал коктейл дрога и алкохол, го наръгал с нож, а когато тръгнал да бяга, го догонил и започнал да го ръга безразборно. Малко след това шофьорът издъхнал от раните си, а съдебният лекар преброил над 10 рани от нож по тялото му.
Пронизаният многократно шофьор успял да се обади на колегата си Венцислав Минков, с когото се чули час и половина преди това.
Заклаха ме, умирам, някъде в Николово съм, успял да промълви само Валери.
От лая на кучетата си се събудил собственикът на къщата, пред която е станало престъплението.
Венислав Георгиев разказа пред съдебния състав, че мъжът бил все още жив, когато го намерил на улицата.
Извикай линейка, убиха ме, били последните му думи.
Освен портфейла на жертвата с 62 лева Николай и Деян взели и ключовете на таксито „Шкода Фабия“ и избягали. Според прокуратурата, освен грабеж, това деяние се води и като кражба на кола и затова в обвинителния акт са посочени вреди в размер на още 4500 лева, стана ясно вчера.
Отделно адвокатът на съпругата и сина на жертвата иска от подсъдимите по 150 000 лева обезщетение.         У