„България без цензура” има сериозни шансове за евроизборите и аз лично смятам, че тя ще влезе. Това прогнозира политологът проф. Петър-Емил Митев в "Гореща точка" по ТВ7.Той подчерта ролята на лидера на ВМРО - една от партиите в коалиция около България без цензура, Красимир Каракачанов, когото определи като сериозен политик, който по думите му премислено е избрал ориентацията към политическия център, а тя е перспективна.

На въпроса ще има ли и пети участник в европарламента, политологът коментира, че това според него е твърде съмнително.

"Под въпрос е и четвъртият участник, но трима са напълно сигурните. Главната интрига е колко души ще гласуват, защото това е решаващото. Ако излязат да гласуват под 40%, ще влязат само 3 партии, защото другите имат по-меки електорати", прогнозира професорът. Сигурните според него в европарламента са БСП, ГЕРБ и ДПС.

Проф. Митев отрече категорично да е възможна коалиция между БСП и ГЕРБ. Обратно - обединение между ДПС и ГЕРБ е по-вероятно, заради по-малкото идеологическо разстояние между тях, тъй като ДПС подчертава, че е либерална центристка партия.

Политологът не вярва АБВ да се влее в ГЕРБ. "Не виждам политическо бъдеще в тази формация, а шансът й да вземе едно място е съмнителен, защото проявява агресията към БСП. Те ще разчитат на определен корпоративен вот", смята професорът.