Гражданите на Кесенума в японската префектура Мияги гласуваха да бъде нарязан за скрап един от символите на убийственото цунами от 11 март 201(1 г. - корабът Кьотоко мару №18.

Огромните вълни след земетресението с магнитуд от 9 степен по скалата на Рихтер отпратиха 60-метровият кораб като треска дълбоко навътре в сушата. Гневът на земята предизвика и трагедията в ядрената централа Фукушима. В резултат на бедствието загинаха или все още се водят за безследно 18 000 души.

Първоначално имаше планове Кьотоку мару да бъде запазен като символ на катастрофата и да бъде превърнат в паметник. След бедствието много хора ходели да се молят край кораба, захвърлен на брега от океана. Но, в крайна сметка, жителите на гр. Кесенума решиха да се разделят със символа на сполетялото ги нещастие. "70% от населението иска да го махнем. Той само ни напомня за ужасното бедствие. Когато минавам покрай него всяка сутрин, пулсът ми се ускорява", казал пред медиите местният жител Йошими Абе. Кметът на града Шигеру Сугавара изрази разочарованието си от решението за нарязването на кораба, но подчерта, че това е окончателно.