"Обидени сме от отношението на НЗОК и МЗ, защото лекарите никога не сме показвали такова към двете институции". Това заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов по повод изнесените от НЗОК данни след великденските проверки.

Според д-р Райчинов, проверките на НЗОК са пиар акция, която хвърля сянка върху всички медицински работници, защото от касата не знаят как да се справят с дефицита, който може да се окаже два пъти по-голям от прогнозирания, т.е близо 400 хиляди лв.

"Когато някой нарушава правилата, БЛС е последната организация, която ще го защитава и ние лично ще санкционираме онези, които го правят, защото не бива да се говори общо за всички лекари", подчерта д-р Райчинов.

Председателят на БЛС за пореден път призова държавата да започне да внася здравни вноски за всички държавни служители, защото в момента тези, които се осигуряват, плащат и 30% "от джоба си" за държавните служители. Д-р Райчинов каза, че ако в България разходите за болничната помощ са нараснали с 1,5 млн. лв. , то в Германия те са с 1, 5 млрд. евро повече.

"Води се негативна кампания срещу същите онези български лекари, за които получаваме хвалебствени писма от други държави в ЕС", каза д-р Райчинов и повтори, че БЛС не възразява срещу проверките, а срещу това всички лекари да се поставят под общ знаменател.

Председателят на БЛС покани ръководството на НЗОК и министъра на здравеопазването на лекарския събор, който ще се проведе следващата седмица, за да обсъдят заедно възникналата ситуация.

Зам.-председателят на БЛС д-р Юлиян Йорданов припомни, че ако по здравеопазване сме на последните места в ЕС, то показателят, който отчита качеството на лекарските грижи ни поставя на едно от водещите места. "Отвратен съм от това, което се случва", заяви д-р Йорданов.

Ръководството на БЛС постави и проблемите, свързани с извънболничната помощ и с това, че разходите за извънболничните дейности намаляват, а тези за болничните нарастват. Освен това НЗОК отказва да изнесе в извънболничната помощ клинични пътеки, предложени от БЛС. От лекарската организация подчертаха, че в България липсва онкопакет. Увеличават се и хроничноболните, а когато в даден район няма специалист в определена област на медицината, то там не се отчита, че има хора с такива заболявания. Причината е, че те се преглеждат на друго място и статистиката за тях се води там, където са се прегледали.

Лекарите отчетоха още, че през последните години оборотът на фармацевтичните компании се е увеличил близо 3 пъти, което показва, че голяма част от средствата отиват за лекарства.