„Вие сте най-добрата група! Невероятни сте!“ - така президентът на международния танцов фестивал в италианския град Ричия Лучо Васалоти поздравил русенския танцов ансамбъл „Русчуклийче“. Танцьорите от състава при Общинския детски център за култура и изкуство преди дни се завърнаха от участие в тазгодишното четвърто издание на фестивала, който се провежда в неголемия град, разположен между Неапол и Рим.
Специално за танцовия празник художественият ръководител на „Русчуклийче“ Нели Гарвалова и нейните колеги подготвили колоритна 45-минутна програма. В нея били включени танци от всички етнографски области в България. Нашето участие беше оставено за закриването на фестивала, обясниха Гарвалова и ръководителят на оркестъра Евтим Русков. Ето защо след вихреното изпълнение на устремните и направо спиращи дъха композиции като „Торлашка ситница“, „Шиници“, пирински  и северняшки стъпки и ритми и особено накрая след „Шопските фрагменти“, оставени за финала, не е изненадваща реакцията на Луко Васалоти.
Радваме се, че отново показахме класа и, още повече, че нашето изпълнение беше първото българско участие в този фестивал, казват Гарвалова и Русков. Те пожънали адмирациите не само на публиката и на организаторите, но и на своите колеги - танцовите групи от Сърбия, Украйна, Мартиника, Полша и Италия. Освен фестивалния концерт, по време на който танцьорите сменят 4 различни костюма, русенци показали своето артистично майсторство и в още два италиански града - Сан Джовани Ротондо и Фрусолоне. Навсякъде ги посрещали с бурни овации и с надеждата, че гостуването им ще се повтори отново.
Сега „Русчуклийче“ излиза в заслужена ваканция до 16 септември след натоварените последни няколко месеца - впечатляващото гостуване на фестивала за Деня на детето в турския град Алиага през април, голям концерт в Доходното здание в началото на лятото и фестивала в Италия. За новия творчески сезон имаме две нови идеи, но ще ги запазим в тайна, за да изненадаме нашите почитатели, каза Нели Гарвалова.