Всички събития и спектакли по повод Деня на Русе, ще са със свободен вход и имат за цел да направят празника още по-пъстър за жителите и гостите на града. Това обявиха зам.-кметът Иван Григоров и отдел „Култура“ на Общината, главни организатори на тържествата.
Началото ще бъде дадено още на 5 май с тържествена церемония за връчване на званието „Почетен гражданин на Русе“. Това ще се случи в Голямата зала на Доходното от 19 ч, а председателят на ОбС Васил Пенчев ще връчи атрибутите на почетното гражданство на новите носители. Това са ректорът на университета проф.Христо Белоев, проф.Владимир Витков, шефът на фирма „Интис“ Теодорин Патриков и посмъртно д-р Димитър Граматиков - лекарят, записал завинаги името си в историята на русенското здравеопазване като прекрасен професионалист и изключителен човек. Тържеството ще продължи с концерт на Биг Бенда на Русе с диригент Димчо Рубчев, като солистите Борис Петров /саксофон/ и Теодор Петков /пиано/ ще припомнят златните години на русенския джаз. Това ще е своеобразно припомняне и за емблематичните музиканти Петър Петров-Парчето и Стайко Стайков, каза началникът на отдел „Култура“ Ива Чавдарова.
На самия 6 май денят ще започне с празнична литургия в храма „Св.Георги“, начело на която ще е Русенският митрополит Наум. Тази година литийно шествие няма да има, тъй като централната улица е в ремонт и това би попречило на тържеството, поясни Чавдарова. Вместо църковните литии, шествие ще направят запасните офицери, които ще тръгнат от 11 ч от площад „Хан Кубрат“ и ще се придвижат до Паметника на загиналите в Сръбско-българската война. Там в 11.30 ч ще се състои церемонията по повод Деня на храбростта и българската армия. В шествието на запасняците ще се включат офицери от Унгария и от румънските градове Крайова и Гюргево. Гостите ще бъдат членове на подобни на българската военни организации, като с унгарската в 12 ч ще бъде подписано партньорско споразумение.
В 12.15 ч в Регионалния исторически музей ще бъде открита гостуващата изложба „Египетски йероглифи и единствената египетска мумия в България“ на Археологическия музей във Варна.
Празничната програма продължава в 17 ч в Художествената галерия на улица „Борисова“ 39, където ще бъде открита съвместната изложба „Пресечна точка Варшава-Торун-Русе“ на местни художници и техни колеги от полския град Торун, който е родното място на Николай Коперник и е побратимен на Русе.
В 18 ч пак в Голямата зала на Доходното здание Фолклорния танцов театър „Найден Киров“ ще изнесе празничен концерт-спектакъл. Темата е „От Русчук до Русе“ и сме се опитали да направим своеобразна историческа разходка, чийто акцент е върху река Дунав и ролята й за развитието на Русе, обясни хореографът на театъра Богдан Донев.
Финалът на празненствата ще е концертът на Мария Илиева и Любо Киров на площада пред Общината. Той ще започне в 21 ч и ще приключи с празнична заря. Ако по това време завали дъжд, организаторите имат готовност да преместят концерта в Доходното здание.