Цените в Европа на въглищата с доставка след година достигнаха най-високото си равнище от три месеца. Те скочиха до 84 долара за тон снощи, информира агенция „Блумбърг“.

Това се случва на фона на слуховете, че износът на горива от Украйна може да бъде прекъснат от размириците в източната част на страната, докато междувременно студеното време затруднява руските доставки.

Украйна е произвела 64,7 млн. тона твърди въглища през 2012 г., втората по обем продукция в европейския регион след Полша. Дейността в мините в страната, която изнася около 8 млн. метрични тона годишно, може да бъде нарушена от спора с Русия, смята Георги Славов, анализатор в Марекс спектрон в Лондон.

"Ако украинското производство намалее заради политическите размирици, тогава потребителите в страни като България, Румъния и Турция ще трябва да купуват въглища от други източници", каза той.

Въглищата с доставка през 2015 година за Ротердам, Амстердам и Антверпен поскъпнаха с 1,2 на сто до най-високата цена от 30 януари. Месечните фючърси на въглищата отчитат най-силното си поскъпване от 16 април.