Бразилската президентка Дилма Русеф спря спада на популярността си, предизвикан от обществените вълнения в страната, но щеше да се наложи да се яви на втори тур, ако изборите бяха днес, показва обществено допитване.

Русеф, която изгуби 21% от рейтинга си в края на юни след националните улични протести заради ниския жизнен стандарт и корупцията, сега се ползва с подкрепата на 35% от населението, с 5% повече спрямо предишното допитване, показва изследването на социологическия институт Датафоля. Президентските избори в страната ще бъдат догодина.

Марина Силва, икона на екологичното движение и бивша сенаторка, която опитва да сформира нова партия, е на второ място с 26%, с 3% повече спрямо края на юни, а трети е сенаторът Аесио Невеш от опозиционната Бразилска социалдемократическа партия. На втори тур Русеф би победила Силва с 46% срещу 41% и би спечелила над 50% срещу всички останали кандидати на опозицията.

Анкетата, осъществена между вторник и четвъртък, беше публикувана от ежедневника "Фоля де Сао Пауло". Тя установи, че ако предшественикът на Русеф и неин ментор Луис Инасио Лула да Силва е кандидат на управляващата Работническа партия, той би спечелил на първия тур пред Марина Силва.

Силва, която беше министър на екологията в продължение на пет години от 2003 г. в правителството на Лула, е единственият кандидат, чиято популярност се повишава преди изборите дори по време на юнските протести. Изследването е осъществено сред 2615 души и е със статистическа грешка от 2%. Датафоля отдава промяната на по-големия оптимизъм на бразилците относно икономиката на страната, особено в областта на инфлацията, покупателната способност и безработицата.