43-годишен белославчанин стана жертва на 3-метровите вълни, други 7 души, сред които двама пияни руснаци, едва бяха спасени на неохраняемата зона от ивицата на плажа на Камчия. Заради редица случи на давене в морето през днешния ден полиция изведе плажуващите там летовници и затвори достъпа до неохраняемите участъци. „През минути вадим удавници, един след друг, един след друг. Само днес имаме 8 инцидента. Единият от удавниците не успяхме да го спасим... Нещо страшно е! Вълните са 4 бала – около 3 метра високо. Но въпреки че предупредихме всички плажуващи по цялата ивица на да не влизат в морето, те пак го правят”. Това заяви Васил Василев – старши-спасителят на 600-метровата охраняемата зона в централната част на ивицата.

Той добави, че три екипа от неговите спасители, които по двойки преди това обходили ивицата от двете страни на плажа пред комплекса да предупредят плажуващите, извадили всички удавници. За жалост 43-годишен мъж от Белослав издъхнал, въпреки че спасителите опитали да го реанимират.

„Подозираме, че може да е получил инфаркт, но това ще се установи от аутопсията”, коментира Василев.
Други 7 удавници са били извадени благополучно от бурното море, като един от тях е бил откаран в болница заради съмнения от опасност от белодробна емболия.

Двама от тях са руснаци, а останалите са българи. Само една от спасените е жена, всички други са мъже.

Заради масовото давене в морето полицията е затворила плажа, като служители на „Гранична полиция” и екипи на Специализираното подразделение за охрана на обществения ред приканват всички плажуващи да си заминават и не пускат никого в морето.

„Иначе ние не можем да се справим. Ако го оставят – до 19 – 20 часа ще имаме поне още 5 – 6 случая на удавници, които да спасяваме”, обясни Василев. И добави, че се притеснява от факта, че след като спасителите заминат, хората отново може да започнат да влизат в морето.