Всички преподавателски заплати, а не само на младшите учители, ще бъдат увеличени с 5 процента. Това заяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева, като допълни, че тепърва ще се уточнява дали увеличението ще влезе в сила от 1-ви юли или от 1-ви септември.
Думите й бяха реплика на заявеното преди дни от министъра на образованието и науката Анелия Клисарова, че от първи юли тази година ще има повишение на началната заплата на младите учители до 35 години. На дискусия за необходимите политики и практики за привличането и задържането на млади хора в учителската професиятя посочи, че се обсъжда се увеличението да бъде между 30 и 50 лева.
Сега началните заплати на младите учители в училищата са различни - има заплати от 450 лева и от 500 лева за младите педагози, но те се определят от училищните директори, каза още министър Клисарова.
Председателят на парламентарната просветна комисия Ваня Добрева заяви, че ще настоява догодина за образование да бъдат отделени 4 на сто от БВП.