Броят на загиналите в резултат на потъването на ферибота „Севол” край югозападното крайбрежие на Южна Корея достигна 203 души, предаде агенция Yonhap. Междувременно бреговата охрана на страната разпространи видеозапис, показващ капитана на потъващия ферибот да се спасява, докато стотици все още са блокирани вътре в плавателния съд.

Записът показва капитана Лий Йон-сеок по бельо бързо да напуска мостика на наклонения кораб, преди да потъне на 16 април.

Капитанът и целият екипаж бяха арестувани заради инцидента. Около 100 души от потъналия кораб се водят изчезнали, но най-вероятно телата им са заклещени някъде в плавателния съд и предстои те да бъдат открити от спасителните екипи. Водолази продължават да претърсват района, въпреки лошото време и бурното море.

Президентът на Южна Корея Парк Гън-хе поднесе публично извинения за потъналия ферибот в изявлението по националната телевизия. Тя призна, че правителството е претърпяло провал в предотвратяването на бедствието, а реакцията му е била „нескопосана”.

„Не знам как да се извиня за провала в предотвратяването на този инцидент и за неадекватната първа реакция. Съжалявам за хората и съм дълбоко покрусена, че толкова много безценни животи бяха изгубени”, каза тя.

От 476 души, които пътуваха на „Севол” на 16 април, досега 174 са спасени. Преди дни пък стана ясно, че властите са направили гаф с разпознаването на загиналите и се наложи телата им повторно да бъдат идентифицирани.