Четиримата водещи претенденти за председателския пост на Еврокомисията кръстосаха мнения и язвителни фрази как най-добре може да се справят с нарастващия евроскептицизъм и как да направят ЕС по-близък и полезен за обикновените хора.

Това стана в холандския град Маастрихт, където веречмта в понеделник се състоя първият телевизионен дебат между претендентите за този пост, предаде АФП. В 90-минутния дуел, излъчен по телевизия "Евронюз", участваха Жан-Клод Юнкер (Европейската народна партия-ЕНП), Мартин Шулц (Европейската социалистическа партия-ЕСП), Ги Верховстадт (Алианс на либералите и демократите за Европа-АЛДЕ) и Ска Келер (Европейската партия на зелените-ЕПЗ). Те кръстосаха шпаги пред 700 млади европейци от Европейския младежки форум и университета в Маастрихт.

"Трябва да приемем сериозно страховете на хората", заяви бившият белгийски премиер Ги Верховстадт, който имаше пред предвид крайно десните партии, които залагат на антиимиграционната карта в изборите за Европарламент идния месец. "Тези проблеми трябва да имат европейско решение", добави той.

Социалистът Мартин Шулц, който е председател на сегашният Европарламент, изтъкна, че все още не е късно за справяне с проблема. "Трябва да водим диалог с гражданите...трябва да покажем, че имаме имаме решения".

"Зелената" Ска Келер насочи част от изказването си към дясноцентристкия си съперник Жан-Клод Юнкер, като предупреди партиите от този политически фланг да не вземат крайно десните лозунги и идеи в опит да заобиколят екстремистите. Това "само ги укрепва...(екстремистите). Много е опасно да се страхуваме от сблъсъка с крайната десница", каза Келер, а думите й бяха посрещнати с ръкопляскания.

Юнкер, който е бивш премиер на Люксембург и има подкрепата на най-голямата фракция в сегашния Европарламент , каза, че " трябва да се прави разлика между тези, които критикуват ... и които са срещу" европейските ценности. "Аз няма да споря с тях (вторите)", каза той, като добави, че те не са "част от европейското семейство".

Верховстадт бързо вметна, че в самата ЕНП има силни евроскептични елементи, изтъквайки като пример бившия италиански премиер Силвио Берлускони. "Време е да направите своя избор", призивно каза той.

"Точно това и правя...Аз не ги приемам...Направих това абсолютно ясно", отвърна Юнкер.

В понеделник Юнкер разпространи категорично изявление, в което каза, че е "отвратен" от направеното в събота изказване на Берлускони, в който италианецът каза, че германците отричат съществуването на нацистките лагери. Юнкер призова някогашния си политически съмишленик да оттегли думите си.

Юнкер , Верхофстадт и Шуьц намериха общ език в призива към узаконяване н икономическата миграция заради по-доброто справяне с проблема.

"Ако стана председател, това ще бъде един от моите първи приоритети", заяви Мартин Шулц.

Относно външната политика Юнкер каза, че ЕС "не може да приеме начина, по който Русия се държи" в Украйна. "Ние трябва да се изправим и да се борим за европейските ценности сред съседите си", посочи той.

"Аз участвам в кампания за Европа, която създава заетост и растеж, без да харчи пари, които нямаме. Нямам проект за строги икономии. Аз съм за стабилни публични финанси, защото няма растеж без стабилни публични финанси ", заяви Жан-Клод Юнкер, цитиран от редица медии

На свой ред Мартин Шулц заяви, че трябва да се изразходват повече средства за подпомагане на младите хора да си намерят работа. Заради големите бюджетни съкращения "цяло поколение в ЕС плаща с шансовете си за живот за криза, която причиниха други, безотговорни хора. Искам да променя Европа в друга посока", каза той.

Ги Верхофстат каза, че е за по-голяма европейска интеграция. Кандидатът на Зелените Ска Келер заяви, че иска Европейски съюз, който да го е грижа за хората, а не само за единния пазар.

Четиримата политици засегнаха и външната политика. "Путин няма да се спре, ако вижда слабост", добави Верховстадт. На свой ред Шулц изтъкна, че усилията на ЕС трябва да се насочат към съдействане на Украйна, за да съхрани целостта си и да разреши множеството си проблеми.

Това бе първия от серията телевизионни разисквания преди изборите на 22-25 май. Според допитванията ЕНП и социалистите са водещите сили, като консерваторите водят с малка разлика. Трети са либералите, които изостават от тях с голяма разлика.