Титанът в онлайн финансовите транзакции PayPal съобщи, че иска да работи с други компании за бъдеще без пари в брой.

"Имаме голямо желание да работим с разработчици, за да могат да се възползват от огромния напредък, който постигнахме в придвижването на пари по света", заяви вицепрезидентът на компанията Хил Фъргюсън. PayPal, която е създадена преди 15 години с идеята да се превърне в глобална валута, работи с магазини в САЩ и чужбина, за да позволи на хората да плащат почти за всичко с дигитални портфейли.

Тенденцията се разпространява в цял свят, съобщава Фъргюсън. "Хората използват личната си карта, за да се представят, когато искат да купят нещо, а търговците получават по-лесни начини да разберат кои са техните клиенти и да се съсредоточат върху персонализирането на продуктите си", допълни той.

"Ние наистина виждаме парите на бъдещето като напълно дигитални, поставящи на преден план преживяването, а на заден план плащането. Сега е точно обратното", заяви Фъргюсън. Той участва на фестивала за чуждестранна музика и изкуство в Сан Франциско, където PayPal беше солидно представен, за да разяснява на хората перспективата да се откажат от парите в брой.

"Музикалният фестивал е място, където не трябва да носите пари в брой и да се тревожите за портфейла си. Това е бъдещето на търговията и искаме да покажем това и да го споделим с останалия свят", категоричен е Фъргюсън.

Популярността на PayPal и на конкурента Square, създаден от съоснователя на Туитър Джак Дорси, показва, че хората все повече свикват с идеята смартфоните и таблетите да се превърнат в новия начин за правене на бизнес.