EurActiv публикува на интернет страницата си твърдение на неназован източник, че г-н Ги Верховстад - лидер на групата на Алианса на либералите и демократите за Европа /АЛДЕ/ в Европейския парламент, е разговарял с мен, в качеството ми на евродепутат и водач на листата на ДПС за евроизборите, относно номинацията на г-н Делян Пеевски.

Това се казва в опровержението на Филиз Хюсменова, евродепутат и зам. – председател на ДПС.

Публикацията на EurActiv беше разпространена и от много български медии. Тъй като моето име е цитирано, се чувствам длъжна да опровергая твърдяното в публикацията. Заявявам, че г-н Верховстад не е разговарял лично с мен по темата за листата на ДПС, хората в нея и тяхното подреждане, включително и за г-н Пеевски. Също така по никакъв друг начин не е изпращал послание към мен по тези въпроси.

Неприсъщо е за водача на либералите в Европарламента и кандидат на АЛДЕ за председател на Европейската комисия да взема отношение и да налага мнението си по вътрешнопартийни въпроси, дори те да касаят бъдещата група на либералите в Европейския парламент. АЛДЕ не прилага двойни стандарти. От пресслужбата на политическата група още преди седмица изпратиха съобщение до някои медии, в което се казва, че всяка партия има правото самостоятелно да подрежда листата си с кандидати за евродепутати.