Земеделски производител от Две могили с ферма в Острица тръгнал да слага окончателен край на конфликтите си с 42-годишния Георги Георгиев, като засилил товарния си бус към него, блъснал го заедно с мотора му и влачил човек и машина десетки метри. В крайна сметка моторът се заклещил под предницата на буса, затова на огнения фермер Селим Кешифов се наложило да спре и ужасът за Георгиев приключил преди да се случи непоправимото.
Драмата от 12 април миналата година се корени както в стари спречквания между двамата мъже, така и в конфликтния характер на 53-годишния Кешифов. Опитът за умишлено убийство, за който той е подсъдим, е първият практически резултат от многото закани за здравето и живота, които е отправял през годините на хората в Две могили и Острица. Според разпитаните вчера пред съда свидетели съществена роля в бруталната атака имал и изпитият алкохол. Пак според хората именно градусите в кръвта провокирали Кешифов да избяга от мястото на инцидента и полицаите да не могат да му направят проба за алкохол. Той се предал в районното в Две могили чак на следващия ден по обед.
„Признавам, че аз карах форда, но не съм искал да блъсна нарочно Георги“, заяви пред съда Кешифов и заяви, че ще даде обяснения за инцидента отпреди година след като всички свидетели бъдат разпитани. А те не са никак малко - само вчера разказите си пред съда представиха 13 души, както и самият пострадал. Делото бе отложено, тъй като се налага разпитването на още няколко свидетели, част от които бяха обявени за национално издирване и принудително довеждане.
„След като свърших работа напазарувах от магазина и тръгнах към дома на мой приятел. Когато бях пред къщата му, свирнах и повече нищо не помня. Дойдох в съзнание, като ме качваха в линейката и после разбрах, че Селим ме е блъснал“, разказа пострадалият Георгиев. Заради причинените мъки и болки от счупените ребра, наранявания по главата, стреса от опита да бъде убит и не само неговият емоционален срив, но и този на близките му, Георги поиска нападателят да му изплати 20 000 лева обезщетение. Пострадалият бе конституиран не само като граждански ищец, но и като частен обвинител редом до прокуратурата.
Конфликтите между двамата дошли около ситуации, в които Георги засичал нередностите, които върши Селим. Той бил свидетел по дело за кражба на метали и давал показания пред Беленския районен съд срещу нападателя си. Напрежение, което преминало в ръкопашна разправа, предизвикала и нерегламентираната паша на овцете на фермера в базата, в която Георги работел. Неприязънта достигнала заплашителни размери на 12 април, когато фермерът бил в кръчмата в Острица и видял своя неприятел Георги, които пазарувал в отсрещния магазин. Според хората в заведението още тогава Кешифов се заканил да убие мъжът.
„Видях как бусът влачи мотора около 30 метра. Георги беше като черна топка, свит на капака на буса“, разказа вчера пред съда негов колега, който станал пряк очевидец на произшествието. След удара блъснатият прелетял и се ударил в оградата на близката къща, след което паднал в тревата. Кешифов продължил да влачи мотора, докато от него не се разнесъл голям пушек и повече не можел да продължи и метър. След това шофьорът седнал на пейка и изобщо не се поинтересувал какво е състоянието на Георгиев.
Инцидентът събрал на едно място около 20 жители на Острица. Повечето от тях разказват как Кешифов се заканвал на шефа на Георги, че той е следващ в списъка му. Кметският наместник на селото Лена Иванова пък разказа, че и тя, и дъщеря й също са били заплашвани от двемогилчанина. Кешифов е съден за кражби, хулиганства и побои, но е реабилитиран, като този път за опита да убие Георгиев може да лежи няколко години в затвора.