На повече от 300 метра дълбочина в рудник „Вапцаров“ в Басарбово трябваше да работят Петър Тодоров и Георги Георгиев от Инспекцията по труда, които провериха условията за труд на миньорите. Проверена беше и мината за бял камък „Изгорелица“. Повод за извънредната проверка стана трагедията в мина „Ораново“.
Проверяваният участък е бил взривен във вторник, а днес миньорите сваляха с лопати креда от стените, качени на няколко метра височина. Още с влизането си в мина „Вапцаров“, където постоянната температура и зиме, и лете е 11 градуса, бяха измерени нивата на въглероден окис и азотен двуокис. Уредите отчетоха, че те са в допустимите граници.
„Показателите се мерят всеки ден и се следи тяхното ниво заради взривните работи“, обясни началникът инж.Орлин Добрев. И допълни, че взривяванията се правят всяка седмица във вторник и петък, а работата започва ден-два след това, за да паднат облаците прах.
Докато траеше инспекцията, четирима миньори  подготвяха друг участък от рудника, който днес ще бъде взривен. „Детонирането е електронно и се задейства от изхода на мината“, обясни Добрев.
Проверката на рудниците на „Скални материали“ бе допълнителна и извън редовните инспекции на всеки 6 месеца. Тя бе разширена заради инцидента в „Ораново“ и се извърши по специално спуснат от Главна инспекция по труда въпросник, обясниха инспекторите. По него освен условията на работа и осигуряването на предпазни средства и специални облекла се преглежда и голям набор от документация. „При последната проверка през март направихме предписание за преразглеждане на оценката на риска и това е направено“, заяви Георгиев.
14 са пряко заетите в русенските рудници служители. 7 от тях са миньори, от които 5 са обучени за бомбаджии и участват във взривните дейности. 90% от работата е физически труд. Рудниците в Басарбово бяха определени като по-сигурни в сравнение с останалите видове мини заради вида на добивания материал и малката вероятност от срутвания.
Около 70-80 тона креда е дневният добив във „Вапцаров“. Над 12 000 тона са извозени през изминалата 2012 година, а заложените за тази година са към 13 500 тона, обясни главният технолог Симеонов. В другия рудник на „Скални материали“ в Басарбово „Изгорелица“, който е за бял камък, в момента няма добив.