От администрацията на президента съвсем се оплетоха в информациите си кой и защо е изгонил журналистите от хотел Санкт Петербург снощи, където се проведе традиционната вечеря Ифтар на мюсюлманите по повод Рамазан Байрям. След като няколко минути преследваха президента Росен Плевнелиев, който е поканен на събитието, пловдивските журналисти бяха разигравани и не бяха допуснати от охраната и през двата входа. Най-малко 20 журналисти и 10-ина оператори останаха отвън.

По-рано днес пред БЛИЦ от пресцентъра на президентството заявиха, че държавният глава няма отношение към забраната представителите на българските медии да присъстват на тържествената вечеря-ифтар. По думите им Плевнелиев е присъствал на вечерята по покана на главния мюфтия у нас Мустафа Хаджи.

По-късно пред bTV от службата на Росен Плевнелиев заявиха, че достъпът на български журналисти до срещата между президента и турския вицепремиер Бекир Боздаг е бил ограничен по искане на пресцентъра на държавния глава.

Подобна бе и информацията от Главното мюфтийство, чийто главен секретар Ахмед Ахмедов зояви по БНР. "Главно мюфтийство категорично отрича главният мюфтия да е постановил подобна заповед български медии да не бъдат допуснати до мероприятието, за да го отразят. Молбата беше от прессекретариата на президента да не бъдат допуснати представителите на българските медии и ние просто изпълнихме тяхната молба. Мога да ви уверя, че в залата присъстваха единствено и само представителите на турската национална телевизия и турската национална информационна агенция. Други колеги от други турски медии също бяха помолени впоследствие да напуснат залата", каза той.

Около 16.30 обаче от президентската преслужба уточниха за БЛИЦ следното:
"Пресцентърът на президента не е давал нареждане журналисти да не присъстват вечерята. Това беше ритуална вечеря на мюсюлманите по повод Рамазан Байрям, не беше публична среща и съответно беше закрита за журналистите. Стандартна практика на такъв род срещи е да присъстват само официален фотограф и видеооператор. Бяхме помолили Главното мюфтийство, като домакин на събитието, да допусне на вечерята официалния фотограф на президента. Турските медии, които са присъствали на вечерята са били част от официалната делегация на турския вицепремиер Боздаг. Българските медии не са били поканени официално на събитието”, посочиха още от от пресцентъра на Плевнелиев.

От което пък не става ясно кой все пак е трябвало да покани българските медии и кой в края на краищата е ограничил достъпа им до Ифтара.