Китайски специалисти предполагат, че вирусът на птичия грип H7N9 се разпространява от човек на човек, пише британският вестник "The Guardian".
В по-голямата част на случаите на заболели от този грип заразяването е ставало при контакт на човек с домашни птици. Въпреки това, последното проучване на китайски експерти свидетелства за това, че предаването на вируса H7N9 от човек на човек не е изключено, посочва изданието.
Учените са стигнали до това заключение след случай, при който китайка се грижи за болния си от вируса баща. Мъжът редовно е ходел на местния пазар за домашни птици и е починал два месеца след последното си посещение. До момента, в който не влиза в болница, за него се е грижела 32-годишната му дъщеря. Шест дни след хоспитализацията на баща си жената, която не е имала контакт с пернати, вдига висока температура и започва да кашля. След това тя също умира.
Британски учени отбелязват, че подобни редки случаи на предаване на вируса са наблюдавани по време на епидемии от друг "птичи" грип - H5N1 или H7N7. Въпреки това, за 10-те си години съществуване тези вируси не мутират в пандемично заболяване.
От избухването на птичия грип в Китай през февруари 2013 година досега жертви на вируса са станали 43 души. Общо до момента са регистрирани 133 случая на птичи грип.