357 жалби и сигнали за неправомерно използване на лични данни е изпратила Централната избирателна комисия към Комисията за защита на личните данни и 20 жалби и сигнали към прокуратурата, съобщиха от ЦИК. Сигналите са изпратени към тези институции до 24 април.
Припомняме, че скандалът със злоупотребата с лични данни избухна, след като изборният орган въведе на сайта си възможността за проверка по ЕГН за присъствието на граждани в партийните подписки. Бяха получени стотици сигнали за злоупотреби от хора, които не са давали подписа си за никоя формация, а фигурират в подписките, с които партиите са се регистрирали в ЦИК.
Всички институции, в чиито правомощия попадат мерките срещу подобни злоупотреби, бяха единодушни, че престъпление има, но също единодушно посочиха, че няма как да има последствия.
Според говорителя на ЦИК Цветозар Томов има институции, които да санкционират, но това не е ЦИК. Той прехвърли топката в полето на прокуратурата и Комисията за защита на личните данни. И двете институции обаче обясниха, че няма как да се докаже кой е извършителят на престъплението, а партиите, в чиито подписки бяха засечени несъответствията, се оправдаха, че те най-вероятно идват от недобросъвестни граждани.