Само за последните три дни 31 жалби срещу решения на Централната избирателна комисия (ЦИК) са постъпили във Върховния административен съд (ВАС), съобщи председателят на съда Георги Колев като посочи, че основната част от тях са свързани с регистрацията на Синята коалиция и с броя и автентичността на подписите, необходими за регистрация на партии от ЦИК. Той обаче уточни, че броят на жалбите сега не е повече от броя им при други избори.
Съдът е задължен да се произнесе в срок от три дни, независимо от това какво решение на ЦИК се обжалва.
Една от партиите, на която е била отказана регистрация заради голям брой имена, срещу които стоят поставени от други лица подписи и ЕГН-та, е Националдемократическата партия на Димитър Стоянов. Той вече е депозирал жалба във ВАС, стана ясно от негово интервю пред БНР. Стоянов добави още, че ще сезира всички европейски институции заради изискването за необходим брой подписи: "Няма абсолютно никаква гаранция кой на кого и как ще продаде някаква база данни, която някой да я впише в някаква такава подписка за политическа партия. Никоя партия или нейното ръководство не може да осъществи първо контрол върху събирането на подписка, тъй че в нея няма да има такива проблеми, че някой няма да впише незаконно данни."
Стоянов обвини ВАС в противоречива практика, защото преди, при отказана регистрация, давал на съответната партия три дни за корекция, а сега това му било отказано.
Председателят на ВАС Георги Колев каза, че е запознат с интервюто на Димитър Стоянов, но поясни, че за разлика от предишния Изборен кодекс, където е съществувала възможност да се даде тридневен срок за отстраняване на нередностите, в сегашния ИК такава възможност не съществува. "Така че за нас просто не е възможно да му бъде даден такъв срок да отстрани тези нередности", поясни шефът на ВАС.
Той добави, че до момента няма решение на съда, с което решенията на ЦИК да се обявят за незаконосъобразни.
Междувременно днес в ЦИК бяха изтеглени номерата, под които партиите ще присъстват в бюлетината за изборите за Европейски парламент на 25 май. Окончателният вид на бюлетината все още не е ясен, тъй като продължава проверката на подписките на независимите кандидати.
Коалиция за България получи номер 15, ГЕРБ - 18, ДПС - 29, "Атака" - 20, "България без цензура-ВМРО" - 28, АБВ - 13, а Реформаторският блок - 10. Номер 1 в бюлетината е "Българска левица".