Централната избирателна комисия е изпратила 357 жалби и сигнали за неправомерно използване на лични данни към Комисията за защита на личните данни и 20 към прокуратурата, съобщиха от ЦИК.

Сигналите са изпратени към двете институции до 24 април.

От ЦИК призоваха гражданите да изпращат сигналите към компетентния орган - Комисията за защита на личните данни, и уточниха, че ако при тях все пак постъпят сигнали, те ще бъдат препращани, но трябва да съдържат необходимите идентифициращи данни за жалбоподателя.
Сигналите, изпращани по електронен път, трябва да са подписани с електронен подпис.

Според решението, взето на среща на трите институции, прокуратурата ще получи жалби с твърдения за нарушения, представляващи престъпление.

За да се справят с проблема, от Комисията за защита на личните данни пък поискаха от ЦИК да се въведе в определен срок допълнителна идентификация на избирателите чрез личен код за достъп за извършване на справка.

Кодът ще се получава по всички възможни комуникационни канали - мобилен телефон, стационарен телефон, факс, електронна поща или лично, според желанието на избирателя.

Решението дойде след скандала с „кражбата“ на лични данни на български граждани при събиране на подписи за регистрация на партии, коалиции и инициативни комитети в ЦИК за евровота на 25 май. Оказа се също, че редица публични личности „са подкрепили“ за регистрация дадена партия, без да знаят за това.

Главният прокурор Сотир Цацаров призна, че трудно ще се стигне до злоупотребилите с лични данни в подписките, тъй като престъпленията не са извършвани на едно и също място и по едно и също време.

От Комисията за защита на личните данни съобщиха, че избирателите могат да подадат заявление за коригиране или заличаване на неправомерно обработените им данни от страна на партии, регистрирани за евровота.

Заявленията се подават до съответните партии, които са длъжни незабавно да извършат исканата корекция и да уведомят ЦИК, като предоставят актуализирани данни.

За нарушения от страна на партиите, свързани с неправомерното използване на лични данни, може да се подаде жалба до Комисията за защита на личните данни, която трябва да съдържа описаното нарушение, три имена, ЕГН, подпис и адрес за контакт.