Вицепремиерът на Република Турция Бекир Боздаг беше за кратко в Русе, но освен посрещачите му в Мюсюлманското училище, които говореха турски, никой от присъстващите български журналисти не разбра нито защо е дошъл гостът, нито кой организира визитата му, нито какво послание носи това посещение. Не може да се отрече, че Боздаг направи опит да даде някакъв отговор на всичките тези въпроси, но го направи на турски език - разбираем само за кохортата журналисти от южната ни съседка, които го следваха по петите с няколко микробуса. За българските им колеги, които не са длъжни да знаят турски, никой не си направи труда да осигури превод. Което е, меко казано, недопустимо. И е груб протоколен гаф на организаторите на посещението, които и да са те.
От ДПС категорично отричат да имат връзка с посещението на Боздаг, нямаше и техен представител при посрещането му в Русе. Липсваха и официални лица от българска страна - не присъстваха нито кмет, нито областен управител или който и да било представител на държавната и местна власт. Единствено три патрулки с полицаи бяха ангажирани с отцепването на района и охраната на госта. Обяснението за това беше, че визитата на Боздаг е неофициална.
За сметка на това в множеството посрещачи беше Касим Дал, който преди две години напусна ДПС и сформира новата Народна партия „Свобода и достойнство“. Но и той отби всякакви въпроси дали неговата партия има нещо общо с организацията на визитата.
Все пак стана ясно, че гостът е тук по повод започналия религиозен празник за мюсюлманите Рамазан Байрам. Той е ресорен вицепремиер по проблемите на турските общности в чужбина и по традиция всяка година по време на празника Рамазан Байрам посещава турски общности в различни страни като знак на солидарност и съпричастност.
Вицепремиерът видя училището, в което се обучават 50 ученици, говори с някои от децата, огледа и порутената джамия Саид паша, която пропадна през 2009 година заедно с половината квартал заради скрити течове във водопроводната инсталация и оттогава е затворена. Така и не стана ясно дали се чака помощ от турски дарители или от държавата за ремонта на джамията. А според мюфтията на Русе той предстои, в момента се чакат документите от общината, без които реконструкцията й не може да започне, парите вече били осигурени от Главното мюфтийство. 
По традиция гостът и домакините си размениха сувенири за спомен. Мюфтията Азиз Азизов му подари мускалче розова вода и сувенирна кутия с народни мотиви, а училището бе избрало картина с пейзаж от Русе. Гостът върна жеста, като дари на мюфтията луксозно издание на Корана, а на училището даде три огромни тома, описващи историята на вакъфските имоти на Османската империя на Балканите.
Боздаг всъщност остана в Русе за съвсем кратко, тъй като му предстоеше пътуване до Плевен и празнична молитва в Пловдив.