„Има такъв народ“ защити номинацията си за областен управител на Русе, срещу която от няколко дни протестират фейсбук групите с екологична насоченост „Обществен съвет - Русе“, „За чист въздух и вода“ и „Русе диша“. Те изпратиха писмо до премиера Кирил Петков с искане посоченият от партията на Слави Трифонов кандидат за областен управител - директорът на РИОСВ Анатоли Станев - да не бъде назначен на поста. Според тях той не се справя с работата си като шеф на екоинспекцията, правят се намеци и за негови обвързаности с конкретни фирми. Ще има протести, ако Станев бъде назначен на поста, заявиха екоактивистите.                 

Според коалиционното споразумение новият областен управител на Русе ще бъде от квотата на „Има такъв народ“ и номинацията е за Анатоли Станев. Новината бе съобщена първо от „Утро“ и не само бързо набра скорост след преписването й от различни сайтове и мултиплицирането й от социалните мрежи, а и почти веднага предизвика реакцията на посочените екогрупи. Тя беше оповестена в четвъртък, след посещението на министъра на екологията Борислав Сандов в Русе.
Новият областен управител би трябвало да бъде назначен на предстоящото редовно заседание на Министерския съвет на 12 януари, сряда.
След атаката срещу своя кандидат, вчера „Има такъв народ“ излезе с официално позиция, подписана от областния координатор на партията и депутат Светлин Стоянов, общинският координатор за Русе Татяна Нахабедян и координаторите за общините Иваново, Бяла, Ветово, Две могили, Ценово, Борово и Сливо поле Станислава Христова, Стойчо Минков, Николай Захариев, Цанислав Симеонов, Илиян Игнатов, Ивайло Доков и Явор Радев.
Предлагаме ви позицията им без редакторска намеса.
„През последните няколко дни се развихри организирана атака срещу номинацията на ПП „Има такъв народ“ за областен управител на Област Русе. С оглед на изявите на неформални организации и насищане на социалните мрежи с неистини и манипулации заявяваме категорично подкрепата си за тази номинация. Заплахите и грубият, провокативен тон на атаките са гаранция за подходящата номинация на ПП „Има такъв народ“.
Анатоли Станев е доказан професионалист с 20-годишен правен опит, който гарантира знания и умения за познаване и решаване на проблемите на местната общност. Опитът му като адвокат дава реална възможност да защитава признатите от закона права на граждански и административни субекти. Това безспорно е свързано със задълженията на Областния управител, който трябва по право да реализира държавната политика на местно ниво. Малка част от този опит, от професионалната биография на г-н Станев, е свързана с работата му в държавната администрация. Дейността му като общински съветник и като член на ръководството на две постоянни комисии в Общинския съвет, както и на контрольор на общинско предприятие, доказват неговия професионализъм. Опитът, образователният ценз и личните качества на Анатоли Станев са гаранция за отговорното ни отношение към настоящето и бъдещето на Русе.
Ние бяхме и ще бъдем с лицата и имената си пред гражданите на Русе. Уважаваме правото на мнение и лична позиция на всеки човек и сме част от всички, които сбъднаха промяната. Миналата година по това време статуквото не просто решаваше настоящето на града ни, но и редеше планове за бъдещето му. Това завинаги вече е назад във времето. НО! Не бива да бъде забравяно и подминавано! Затова ние ще отстояваме позициите си и ще браним правото на всеки да го прави.
Силата е в истината и ние ще я отстояваме докрай!“