Подписах указ, с който връщам за повторно разглеждане в парламента някои текстове от Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджета за 2013 година, заяви президентът Росен Плевнелиев.

Уважавам правото на всяко правителство да осъществява политиките, които счита за полезни за страната и за които му е гласувано доверие. Нямам нищо против, ако тези политики са реализирани чрез актуализацията на бюджета или чрез вземането на нов дълг. Подкрепям заложеното завишаване на средствата. Но категорично не приемам аргументите и опитите да се спекулира с нашите съграждани, които са в най-тежко социално състояние, заяви държавният глава.

Президентът обясни, че социалният пакет, който е включен в нея е една много малка част от предвидените разходи. Плевнелиев посочи, че искаме да знаем повече за тях и за предвидения нов дълг. Той каза, че не вижда сериозна заявка за политики и реформи в подкрепа конкурентноспособността и растежа на икономиката. "Не разходите и дефицитът трябва да растат, а икономиката трябва да расте, за да живеем по – добре", каза Плевнелиев.

Той посочи, че е реших да наложа частично, а не цялостно вето, за да подчертае, че подкрепя предвидените пари, които ще бъдат изразходвани за социални мерки и припомни, че служебното правителство също е отпуснало 41 млн. лв., за да се помогнат най – уязвимите групи, като намерило икономии.

Наложеното от мен днес вето е частично, подчерта той и каза, че текстовете, които връща се отнасят до приходите, разходи и за предвидения нов дълг. Той посочи, че по време на политическите консултации за МС обърнал внимание на партиите, които заявили готовност да управляват, че са приели конкретни ангажименти към своите избиратели.