Няколко палета с грижливо опаковани чисто нови оранжеви керемиди, стоварени пред двора на Задругата на майсторите на художествени занаяти, всеки момент ще бъдат натоварени и ще отпътуват нанякъде. Малко след като на 22 юли започна най-сетне ремонтът на покривите на къщата в двора и на ателиетата на майсторите, се оказало, че купените нови керемиди, с които трябва да бъдат подменени предишните, не са „правилните“. 
В сертификата, издаден от Националния институт за недвижимото културно наследство /НИНКН/, е записано, че новите покриви трябва да бъдат направени с керемиди тип „Старобългарски“ /всъщност по-известни като „турски“/. А купените, превърнали се в излишни, били с марка „Европа“. Което може и да звучи актуално, но е крайно неподходящо за сграда паметник на културата, каквато е старинната сграда с уникалните тавани, изработени от тревненски резбари.
Това разказаха вчера майсторите от Задругата, които неотклонно наблюдават очаквания с години ремонт, който кипи на тяхна територия. Момчетата от фирмата заслужават овации, работят по 10-12 часа, при това не просто за 6, а за 6 плюс, казва Ангел Митрофанов. Бригадата на фирма „Инфра инженеринг“ вече е отхвърлила голяма част от работата. В момента се довършва обшивката на покрива на къщата, вече е направена обшивката и хидроизолацията на покривите на ателиетата. Невъобразимият порой, излял се над Русе преди седмица, провел безапелационен тест: оказало се, че работата е свършена перфектно, покривът не дал нито една пробойна.
Сега остава да пристигнат и старобългарските керемиди, за да бъде завършен изцяло ремонтът. Както е известно, той се отнася само и единствено до покривите на двете сгради в двора на улица „Витоша“. Това е и поводът за известно разочарование у майсторите на неповторимите български занаяти, които не крият, че техните очаквания са били свързани с цялостен ремонт на уникалната старовремска къща, комай единствена по рода си възрожденска постройка в Русе.
Представяхме си, че ще бъде направен не само покривът, а и рушащата се от течовете красива колона на фасадата, също и попуканите стени, изгнилите дюшемета, разклатеното дървено стълбище, че ще бъдат реставрирани дърворезбите и рисунките по таваните, казва майсторката на кукли и пана Татяна Колева. В най-смелите си мечти виждахме дори паркинг поне за един туристически автобус, така че напролет отново да поканим туроператорите да включат Задругата в обиколката на Русе, допълва Колева.
Парите - 105 000 лева - обаче са предвидени единствено за ремонта на покривите. От Задругата предложили да се използват поне тези от старите керемиди, които са напълно здрави - те са грижливо подредени върху палети и опаковани със стреч фолио. Така биха се спестили поне 12 000 лева, които да отидат за друго от необходимите дейности за привеждане в ред на общинския имот, коментират майсторите. От Общината им отговорили, че в предписанието на НИНКН изрично е посочено, че керемидите трябва да бъдат чисто нови. Къде ще отидат здравите стари керемиди, не е ясно. Както не е много ясно и как точно е изчислена сумата от 105 хиляди лева за ремонта на покрива, която според пресмятания на специалисти е доста повече от реално необходимата. Засега е ясно едно - че поне тази есен, като завалят дъждовете, няма повече да тече вътре в старинната къща, а на фона на тоталното бездействие в последните години и това е нещо.