Държавният секретар на САЩ Джон Кери е изразил по време на телефонен разговор с руския външен министър Сергей Лавров безпокойство от провокативното придвижване на руски войски на украинската граница, от руската подкрепа за сепаратистите и от подстрекателската руска реторика, които подкопават стабилността, сигурността и единството на Русия, съобщи Франс прес, като цитира комюнике на Държавния департамент.

Двамата обсъдили и ситуацията с 13-те наблюдатели от ОССЕ, задържани в Източна Украйна. Разговорът е бил по инициатива на американската страна.

Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС, е подчертал пред Кери необходимостта от спешни мерки за деескалация на ситуацията в Украйна, преди всичко прекратяване на военната операция срещу участници в протести и пресичане на агресивните действия на ултранационалистите от "Десния сектор".

Лавров отново повдигнал въпроса за политическите затворници, като призовал САЩ да използва влиянието си за освобождаване на арестуваните лидери на протестното движение в Югоизточна Украйна и призовал за начало на общоукраински национален диалог и конституционна реформа.

Украинския премиер Арсений Яценюк заяви днес, че миналата нощ

руската военна авиация е нарушила няколко пъти украинското въздушно пространство

с единствената цел да накара Украйна да започне война. Руски военни самолети нарушили украинското въздушно пространство седем пъти за една нощ.

По повод задържането на 13-те военни наблюдатели на ОССЕ от проруски сепаратисти Яценюк каза, че това е поредно доказателство, че самопровъзгласилите се мирни демонстранти с проруски убеждения на практика са терористи. Това е невероятно и недопустимо, заяви той.

Призоваваме Русия да изтегли силите си за сигурност. Настояваме Русия да ни остави на мира, добави Яценюк.

Русия, на свой ред, опроверга твърденията, че е навлизала в украинското въздушно пространство. Никакво нарушаване на въздушното пространство на Украйна от руски военни самолети не е имало, заяви руското министерство на отбраната, цитирано от ИТАР-ТАСС. Руските средства за контрол на въздушната обстановка не са регистрирали никакви нарушения на въздушните граници на съседните на Русия страни, включително Украйна, посочи министерството в отговор на изявление на официални представители на Пентагона, че руски изтребители за нарушили украинското въздушно пространство.

Украйна спря притока на вода към Кримския полуостров

през Северокримския канал, през който вода от река Днепър стигаше до Кримския полуостров. През Северокримския канал се осигурява 85% от прясната вода в Крим. Той е построен в периода 1961-1971 г., започва от Каховския язовир и стига до Керч.