Страните от Г-7 одобриха нов пакет санкции срещу Русия, които ще бъдат наложени на Москва заради анексирането на Крим.

Конкретните санкции ще бъдат обявени в понеделник, като засега Г-7 излезе с комюнике, в което се казва: "Споразумяхме се, че на Русия трябва да бъдат наложени допълнителни санкции, предвид необходимостта от осигуряване на успешни и мирни демократични президентски избори в Украйна".

"На фона на размириците в Украйна, с които властите в Киев се принудени да се справят и по-специално с проруските въоръжени активисти, Русия до момента не е предприела никакви действия в съответствие със споразумението от Женева. Москва не работи в полза на споразумението, нито осъжда действията на сепаратистите, целящи дестабилизиране на Украйна, нито се опитва да въздейства на въоръжените активисти да напуснат окупираните правителствени сгради и сложат оръжие".

"Вместо това напрежението в Украйна продължава да ескалира, ескалира и риториката и заплахата по руско-украинската граница, където Москва е предприела военни маневри. Страните от Г-7 отново осъждат опита за незаконно анексиране на Крим и Севастопол от Русия, за което страната следва да понесе всички правни, икономически, търговски и финансови последици".

Г-7 включва икономически най-мощните страни в света: САЩ, Канада, Великобритания, Франция, Германия, Италия и Япония. Преди Русия да анексира Крим, Г-7 бе Г-8, но след като автономната република чрез референдум излезе от състава на Украйна и се присъедини към Руската федерация, Москва бе извадена от групата на най-богатите държави.