Всички автобуси и тролеи в Русе ще имат бордови компютри, които ще известяват гласово и със светлинен надпис коя е следващата спирка. На 50 от най-натоварените спирки ще има и електронни информационни табла, които ще показват разписанията и ще дават указания при извънредни ситуации. Специален интернет портал ще дава информация в реално време за пътниците, ще могат да се пращат дори SMS-и с информация кога ще пристигне следващият автобус на конкретната спирка. Навсякъде най-накрая ще има разписание, а може би дори и карта, на която е указан маршрутът на различните возила, както е отдавна вече в големите градове на страната, да не говорим за Европа.
Всичко това обаче трябва да стане най-късно до август 2015 година. Екстрите са част от проекта „Интегрирана система за градски транспорт на Русе“, който ще се реализира с пари по Оперативната програма „Регионално развитие“. И посочената дата е крайният срок, в който той трябва да приключи. Това става ясно от писмо, с което Общината отговаря на Обществения съвет на питане за състоянието на градския транспорт.
Всъщност една от причините, поради които градският транспорт не се използва пълноценно, е пълната липса на информация за пътниците. Ситуацията в момента е следната: заставаш на спирката и чакаш - ама какво, кога, докъде, никой не ти казва. Особено жалко е усещането в празничните дни, когато разписанията на автобусите и тролеите са разредени, но на практика няма къде да прочетеш с колко. Така висенето по спирки в пек и сняг може спокойно да отнеме час. А като се прибави и фактът, че никъде няма дори една карта, от която да видиш коя линия къде отива, ползването на градския транспорт става абсолютно невъзможно за този, който за първи път идва в града.
Засега единствената информация за автобусите е налична в сайта на общината. Ако си на спирката и нямаш лаптоп и достъп до интернет обаче, си загубен.
За да не чакат пътниците до 2015-та, от общината са разпратили писма до превозвачите с молба да разлепят разписания на автобусите си. Проблемът е, че такива молби е имало многократно и преди, по спирките са били разлепяни разписания, но някой после ги къса, защото обикновено са просто листчета на ксерокс.
Успокоително звучи, че освен новите информационни табла, предстои на възловите места да се разположат и камери - така ако някой реши да троши табелите, ще бъде щракнат за спомен, издирен и глобен.