"Българите сме доста болни хора, но невинаги мизерията е причина за това, а може би, ненавременното обръщане към лекар, като някои мислят, че разбират от медицина и започват самолечение", каза дежурният лекар в спешна помощ на Първа градска болница в София д-р Чавдар Тодоров.

"Не сме немарливи, по-скоро - самонадеяни". Питате ме лично аз как спазвам здравословния начин на живот? Нищо специално - храня се по-малко, но често, основно с плодове и зеленчуци, пия повече течности, редувам почивка с работа, за да има баланс между натоварването и разтоварването. Както спорт и положително мислене - това е!, сподели лекарят.

Има известно намаление на спешните случаи в Първа градска болница, но не е чак толкова отчетливо, каза д-р Тодоров. Няма тенденция за зачестяване на едни или други заболявания. Основните оплаквания са стомашно-чревните, хроничните , белодробните, ендокринните, нефрологичните… Но има известно намаляване на броя на пациентите, тъй като е летен сезон и хората са в отпуски. Сега трябва да се пазим най-вече от горещините, да се пият повече течности, хипертониците да си мерят кръвното налягане, да се приемат редовно лекарствата, продължи лекарят със съветите. Не по-маловажно е и да се следи какъв тип храна се приема. Когато пазаруваме не трябва да се подвеждаме по цената, а да избягваме продукти със съмнително качество. Плодовете и зеленчуците, винаги даваме този съвет, трябва основно да присъстват на трапезата, но предварително обилно да се измиват с вода. Също е добре да внимаваме и за качеството на месото, което купуваме, предупреди той.

Не отричам хомеопатията като наука, но ако човек пожелае такова лечение е редно да се обърне към специалист, който има необходимата квалификация, а не да се доверява на шарлатани, отговори той на нашия въпрос дали е добре да опитаме и алтернативната медицина, за да си помогнем. Билколечението също има своята роля и значение, но не бива да се прекалява с него и да не го правим на собствена отговорност. Тук на помощ идват билколечителите и фитотерапевтите, които имат квалификация да ни помогнат със съвети, аргументира се лекарят.

На тези хора, които искат да използват летните месеци да се откажат от цигарите препоръчвам да го направят с пластири, с лекарства, чрез иглотерапия, но най-добрият начин е чрез волята и убедеността срещу лошия навик, подчерта д-р Тодоров. Но ако нямаш воля - нищо не можеш да постигнеш, останалите способи са просто подпомагащи, призна той.