Механична асфикция, т.е. задушаване е основната причина за смъртта на двамата миньори – Николай Михайлов и Иван Лазаров, открити на 2 август от спасителните екипи. Това каза за БГНЕС зам. – управителят на МБАЛ-Благоевград Александър Костов.

Той обясни, че в случая става дума за невъзможността на гръдния кош да се разширява. При аутопсията съдебният лекар открил кал в горните дихателни пътища. При първите двама загинали миньори на 16 юли Асен Стойнев и Христо Младенов, които също се бяха задушили, имаше и механични травми от падналата скандална маса. Последният случай при Иван и Николай тези травми са по – слабо изразени и основна причина за смъртта им е задушаване, вследствие на това, че гръдният кош не може да си поема въздух от притисналата ги кална маса.

БГНЕС припомня, че днес, 5-ти август е ден на национален траур във връзка с трагичната гибел на българските граждани, загинали в мина "Ораново". Тридневен траур беше обявен в община Симитли от петък до неделя.

На 16 юли в 64-та подетажна събирателна галерия в рудник "Ораново" изтича кал с вода и едри скални късове, като затлачва профила на изработката в 160-ти метър. След пропадането остават двама заградени и двама затрупани миньори. Въпреки опитът за подаване на чист въздух през водоотливна тръба и изгребване на натрупания материал, същият ден е констатирана смъртта на двама от миньорите – Христо Младенов и Асен Стойнев. 18 дни по късно и неспирни спасителни и издирвателни акции, бяха открити телата на другите двама затрупани миньори – Иван Лазаров и Николай Михайлов.

В спасителната акция на 300 метра под земята се включи специализираният отряд на мина Челопеч. Скалата, която бе открита и спряла спасителните дейности бе взривена. 49-годишният шлосер Асен Грънчаров от Благоевград почина от инфаркт по време на издирвателната акция, на 200 метра под земята и на 600 метра от мястото, където копаеха колегите му. Оцелелият шлосер Бойко Ружински каза тогава пред БГНЕС, че причина за срутването е неукрепена нова разработка и обвини директно за смъртта на двамата си колеги ръководството на рудник "Ораново".

Управителят на рудника Валери Манов заяви, че оставка няма да подаде след трагичния инцидент. Лично не се чувствам виновен, отговорен като управител – да. Аз управлявам екип от хора, които седят зад мен, не съм направил нарушение. Сега трябва да управлявам тези хора в тези трудни моменти, каза още управителят на рудник "Ораново".

След трагедията министърът на икономиката Драгомир Стойнев изтъкна несвършената работа от администрацията по отношение на осъществения контрол. В доклад пред парламента той съобщи, че в мината се извършва нормална експлоатационна дейност, въпреки че не е имало одобрен годишен план, а миньорите не са имали право да работят в 64-а галерия преди 1 август. Той направи разграничение между отнемането и спирането на концесията. "Аз спазвам закона и в момента съм разпоредил спиране на концесията. Това означава спиране на добивната дейност до отстраняване на нередностите", поясни министър Стойнев. За шест години в рудник "Ораново" загубиха живота си осем миньори, трима от село Полена, по двама от Симитли и Крупник и един от село Полето.