Купища натрошени стъкла и камари боклуци посрещат всеки пътник, слязъл от Автогарата. След бурята преди два дни обаче положението освен грозно, е вече и безкрайно опасно - особено за децата, които лесно могат да паднат жертва на стърчащите отвсякъде режещи отломки.
„При следваща силна буря витрините, които все още стоят и напомнят за доскоро работещата кръчма „Веселото село“, могат да паднат и да заколят някой пешеходец“, алармира „Утро“ редовен минувач в района на Автогарата. Човекът не разбира защо районът прилича на ударен от бомба.
Остатъците от някогашната механа действително изглеждат заплашително. От около година покривът на кръчмата е премахнат, но все още стоят по-голямата част от стените, изградени от итонг, както и осем стъклени витрини. След разразилата се буря във вторник следобед две от витрините са потрошени и са паднали, съборени от бурния вятър. Това обаче далеч не са единствените боклуци, които привличат погледа. В някогашната кръчма са се настанили камари със строителни отпадъци и опаковки от храни и напитки.
„Доколкото си спомням, ставаше дума за незаконен строеж и има издадена заповед за премахване на това заведение. Проблемът е, че според наредбите премахването трябва да бъде направено до степен на негодност за ползване. Затова и явно като са махнали покрива, са решили, че обектът е вече негоден и с това са приключили. Наистина са прави хората да недоволстват. Но е факт, че в общината е започнала нова процедура по Закона за устройство на територията - той дава възможност да поискаме остатъците от сградата да бъдат описани и премахнати докрай. Само че тази процедура изисква време - първо трябва да се издирят собствениците, да им се връчат съобщения, текат и срокове за обжалване“, обяснява зам.-кметът Димитър Наков.
Проблемът е в това, че имотът е частна собственост и поддържането на сградата в безопасен вид е задължение на собственика, а правомощията на общината са по-ограничени. От кметството обаче се заричат, че във възможния най-кратък срок, който позволят процедурите, опасните останки от „Веселото село“ да бъдат премахнати от тротоара. А още вчера бяха пратени екипи, които да обезопасят терена, ще се изчистят и струпаните камари с боклуци.