Когато говорите за имунизациите, винаги показвайте снимките от 40-те - онези безкрайни зали с апарати, в които лежат децата, болни от полиомиелит.

Хората забравиха какво беше, как децата мряха като мухи - сега детската смъртност е намалена драстично, не защото сме станали по-гениални или защото са измислени повече антибиотици, а реално заради въвеждането на имунизациите.

Това каза проф. Мирослава Бошева, завеждащ Клиниката за детски и генетични болести в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив - един от най-добрите и известни педиатри извън столицата.

Според Бошева, опасна е битуващата в момента в съзнанието на "класическите БГ мами" пряка връзка между имунизациите и аутизма. Тя каза няколко думи и за аутизма, като уточни, че това състояние си има много точна дефиниция и не може всяко по-особено дете да бъде вкарвано в тази система. Според нея, на приятните темерути едновремешни и на деца с умствена изостаналост сега е много по-модерно да им кажеш, че те са аутисти. Проф. Бошева опроверга и ширещото се сред младите майки убеждение, че има връзка между ваксинациите и будната кома. Един от най-нашумелите случаи напоследък е с малкия Филип, който е във вегетативно състояние и е бил пациент точно на тази клиника. Диагнозата на Филип е ентеровирусен енцефалит, каза проф. Бошева, нищо общо няма вегетативното му състояние с имунизацията, която е правена 21 дни преди първите оплаквания.

В момента родителите търсят всякакви начини, за да освободят децата си от имунизации заради тези погрешни убеждения, продължи проф. Бошева, но има прекрасна наредба, създадена от Министерството на здравеопазването, в която се казва много ясно кой подлежи на отлагане. Това е моето отношение, каза още известната и уважавана педиатърка - аз моите внучета ги имунизирам, не само със задължителните, но и с препоръчителните ваксини. Дъщеря ми беше една от първите в България, имунизирана срещу HPV, още когато у нас имаше единични флакони с ваксина. Щом правя това за най-близките си хора, държа на мнението си, категорична е проф. Бошева.