Официалната предизборна кампания за Европейския парламент тръгва от днес. В битката за 17-те места в Европейския парламент в ЦИК се регистрираха 18 партии, 6 коалиции и 5 инициативни комитета.

Комисията обаче отряза три политически партии заради несъбрани 2500 подписа, каквото е изискването на Изборния кодекс, предаде репортер на БГНЕС.

Зачеркнати бяха регистрациите на Българска демократична общност, Партия на българските комунисти и Национал-демократичната партия.

Това, което отличава сегашните от предишните евроизбори освен нарасналия наплив на кандидати, е необичайно големият брой независими депутати. Справка в ЦИК показва, че на предишните избори през 2009 г. в надпреварата са участвали 10 партии, 3 коалиции и един-единствен независим.

За предстоящия вот ЦИК анулира и двама кандидати - Татяна Грибинча от кандидатска листа на ПП "Зелените" и независимия кандидат Александър Алексиев. И двамата не отговарят на изискванията на Избирателния кодекс да са живели през последните 6 месеца в България или в страна от ЕС. Законът дава право на двамата отстранени от изборите да обжалват решението на ЦИК във ВАС.

След като от листата на независимите отпадна Александър Алексиев, там остават седем кандидати. За независим депутат се кандидатира Виктор Папазов - бивш председател на съвета на директорите на Българската фондова борса. Янаки Ганчев е едно от лицата на февруарските протести миналата година. Разследващата журналистка Румяна Угърчинска също е след независимите кандидати. Александър Сандев е единственият кандидат от старозагорската листа на "Средна европейска класа" на предсрочните избори м.г. Орлин Калев е от Регионалния младежки съвет във Варна. В списъка на независимите са Евгения Банева, съпруга на бизнесмена Николай Банев, както и Николай Йовев, който се свързва с взрива пред клуб на "Евророма" в Сандански през 2012 г.

Основната битка се очаква да е между БСП и ГЕРБ. И двете политически сили заявяват възможност да спечелят поне по шест мандата. Предварителни социологически изследвания показват, че в новия европарламент български депутати ще изпратят и ДПС,

Според различните социологически проучвания в европарламента със сигурност ще влязат евродепутати на ГЕРБ, БСП, ДПС и "България без цензура", а под въпрос са АБВ, Реформаторският блок и "Атака".

Простата сметка показва на този етап, че избирателите ще могат да мислят кое от 26-те квадратче да попълни, тъй като три от общо 30-те останаха празни заради оттегляне на независими кандидати в последния момент, а това на Алекс Алексиев пък е анулирано.

Жребият, проведен в ЦИК, даде следната номерация за претендентите:

1. - ПП "Българската левица".

2 - ПП "Глас народен".

3 - ПП "Партия на зелените".

4 - ПП "Зелена партия".

5 - независим кандидат Николай Бобринов Йовев.

6 - ПП "Християндемократическа партия на България".

7 - независим кандидат Янаки Ганчев.

8 - ПП "Българска национално-патриотична партия".

9 - ПП "Синьо единство".

10 - Коалиция от партии "Реформаторски блок".

11 - ПП "Национален фронт за спасение на България".

12 - ПП "БАСТА".

13 - Коалиция от партии "АБВ – Алтернатива за българско възраждане".

14 - ИК – Александър Райков Алексиев - анулиран от ЦИК.

15 - Коалиция от партии "Коалиция за България".

16 - ИК – Виктор Тенчев Папазов.

17 - Коалиция от партии "КОД – Антония Първанова,, Илиана Раева – ОБ, НДСВ, СДП".

18 - ПП "ГЕРБ".

19 - независим кандидат Евгения Златева Банева.

20 - ПП "Атака".

21 - ПП "Съюз на комунистите в България".

25 - ПП "Българска комунистическа партия".

26 - ИК – Румяна Вълчева Угърчинска-Винсенти.

27 - ПП "Зелените".

28 - България без цензура, ВМРО-БНД, ЗНС, Движение "Гергьовден".

29 - ПП "Движение за права и свободи".

30 - Коалиция "Националистически партии на България".