Новото поколение на най-важния модел на „Рено“ - изисканият „Меган“, ще заеме полагащото му се централно място в Русе непосредствено след Гергьовден. Третата генерация на компактния перфекционист ще бъде изложена от 7 до 28 май в най-големия и престижен търговски център в града - „Мол Русе“, където ще има и урна, в която желаещите могат да пуснат заявка за тестово шофиране. Такава урна ще има и в комплекс „Адмирал“. Служители на регионалния представител на марката - „Стибис“, ще се свързват с кандидатите и ще уговарят удобно време. Тестове ще има и по време на второто издание на Русенското автоизложение, а накрая един от всички любопитни шофьори ще спечели уикенд за двама от 13 до 15 юни в хотел „Дива“ в популярното село Чифлик в Троянския балкан.
С кого предстои да се запознаят почитателите на модерни нови автомобили?
Понякога името на модела се превръща в игра на думи - „Мега/лома/н“. Това обаче се прави не иронично, а съвсем доброжелателно, защото автомобилът наистина има качества не за преодоляване, а за пълно заличаване на всички предразсъдъци и подмятания по отношение на френската автомобилна индустрия.
На пръв поглед впечатлява новото уголемено лого на „Рено“ на радиаторната решетка. След това погледът се плъзга по силуета, който е успял да съчетае усещанията за елегантност, стил и спортни възможности. Дизайнът следва новата визия на марката, с която французите отличават колите си от останалите производители. Това не е чудно, като се има предвид, че Париж е една от световните столици на модата и добрият външен вид там е издигнат в култ.
В интериора също се наблюдава не крачка, а скок напред. Обзавеждането повтаря - с много малки изключения - интериорите на по-луксозните „Лагуна“ и „Флуенс“. Приборите са ясни, лесно четими и не претоварват с непоискана информация, като опция се предлага интегриран мултимедиен таблет R-Link, който дирижира всички мултимедийни функции, включително навигация, радио, телефония с Bluetooth и аудио стрийминг. Функциите се контролират от седеминчов сензорен дисплей с интуитивен интерфейс.
Подобрени са седалките, на които е добавена ергономичност, сглобката е на очакваното високо ниво и един от произтичащите ефекти е по-добрата шумоизолация, а пространството и за пътниците, и за багажа им е на конкурентно ниво в сегмента.
Сред двигателите се открояват двата нови за модела агрегата - бензиновият Energy TCe 130, който на този етап се предлага за комби версията, и Energy dCi 130 - най-мощният дизел в категорията си.
На борда може да се вгради и изпитаният 1.5-литров дизелов мотор с индекс К9К, който се характеризира с изключителна икономичност и с доста прилична динамика.
Още една новост е свързана с модернизираната автоматична EDC скоростна кутия, при чието конструиране е постигнато съчетанието на комфортното превключване без участието на шофьора и икономичното каране като при ръчен избор на предавките. Това се дължи на прецизната електроника, която контролира двата съединителя и синхронизаторите на скоростите. Така автомобилът разполага с достатъчно мощност в целия диапазон на оборотите, което е решаващо както за удоволствието на пътя, така и за безопасността.
Впрочем по отношение на сигурността „Меган“ наистина задава стандарти - още в стандартното ниво на оборудване са налице всички асистенти за стабилно поведение на автомобила. За това спомагат и настройките на окачването, които балансират между сигурност и комфорт, а специално за българския пазар е добре да се подчертае, че ходовата част е подсилена, за да се справя с изпитанията на родните пътища.
Цените започват от 27 990 лева, като се предлага и N1 хомологация - счетоводителите на регистрираните по ДДС фирми знаят защо.