Пушачите печелят с 20% по-малко от непушачите, показва ново изследване.

Но хората, които са пушили и са отказали цигарите преди повече от година, печелят средно със 7 на сто повече от тези, които никога не са пушили. Икономистите Джули Хотчкис и Мелинда Питс от Федералния резерв на Атланта установили още, че надниците на заклетите пушачи и на хората, които пушат по една кутия на ден са засегнати еднакво лошо от вредния им навик.

Изследването, цитирано от Ен Би Си Нюз, показва, че по-важен е фактът, че човекът пуши, отколкото колко пуши. Икономистите установили още, че нивата на продуктивност не са причина за разликата в заплащането, тъй като хората, които пушат много, не са по-малко продуктивни от хората, които изобщо не пушат.

Според изследователите основната причина за разликата в заплащането е фактът, че непушачите са по-добре образовани от пушачите. Други фактори, които оказват влияние, включват толерантността на работодателя към пушенето в офиса и различните черти от характера на пушачите и непушачите.

Ким Рюл, президент на компанията Инишътив талънт кънсалтинг, заяви пред Ен Би Си Нюз, че пушенето не е чак толкова лошо за кариерата. "Има социален аспект в лидерството, който е важен, и има социален аспект в пушенето", казва той. Според него пушачите са по-склонни към поемане на рискове, а "много ефективни лидери са изключително любопитни, експериментират, искат да поемат повече рискове от другите хора". Рюл смята, че причината пушачите, които са отказали цигарите, да печелят най-много, е, че те са много самодисциплинирани.