Европейските избори имат лоша репутация. Много хора ги смятат за безсмислени, защото мислят, че техният глас няма промени случващото се в Брюксел. Така те често гласуват по начин, по който биха гласували на национални избори, пише електронното издание EUobserver.

Много гласоподаватели трудно разбират ползите от ЕС, но за студентите нещата са различни. Пример за това е популярната програма за обмен на студенти "Еразъм", която дава достъп до финансиране на обучението им в чужбина. Бъдещето на "Еразъм" може да засили интереса на студентите към евроизборите, особено, ако се отчете какво се случи през 2012 година.

Поговорката гласи, че "човек не знае какво има, докато не го загуби". Когато през 2012 година немислимото се случи и съкращенията в бюджета на ЕС доведоха до изпразването на фондовете на "Еразъм", хиляди студенти се оказаха в чужбина без финансиране.

Реакцията им бе впечатляваща. Подхранвани от множеството публикации за "края на Еразъм", хиляди студенти стартираха свои платформи във Фейсбук и Туитър, за да демонстрират подкрепата си за програмата.

За няколко дни кризата бе предотвратена, защото Европейският парламент и Европейският съвет успяха да постигнат компромис, а парите за студентите в чужбина бяха разблокирани. Този случай ни научи на две неща. Първо, че "Еразъм" има потенциал да мобилизира много хора. В тъмните и студени зимни дни на 2012 г. стотици хиляди студенти излязоха по виртуалните "улици" на този протест, за да защитят програмата.

Музиканти, писатели, спортни звезди и артисти (включително известният испански режисьор Педро Алмодовар) обединиха своите усилия и изпратиха отворено писмо до столиците на всички държави от ЕС с искане да не се поставя под риск "Еразъм".

Ако към тези хора присъедините и милионите бивши студенти, които са участвали в програмата от 1987 година насам, ще видите колко много хора в Европа биха я защитили с гласа си. Вторият урок, който може да се извлече от случилото се през декември 2012 година, е следният – Европейският парламент има значение.

Европарламентът бе създаден в началото като институция с много малка практическа полза, но през годините придобиваше все по-голямо значение. Колко важен е този орган сега, може да се илюстрира най-добре с бюджетната процедура на ЕС. В тази процедура той има равни права с държавите членки заради Лисабонския договор.

В миналото парламентът можеше да бъде прескочен, но сега той реално одобрява бюджета на ЕС. Поради тази причина съставът на този орган има директно значение за това колко пари ще бъдат насочвани към различните програми на ЕС. Стъпвайки върху тези два факта, ние се опитваме да достигнем до студентите и да увеличим тяхното участие в европейските избори чрез проекта "Помогнете на Еразъм".

Идеята ни е проста. Ще публикуване таблица с кандидатите, които участват в тези избори и подкрепят адекватното финансиране на образователни програми като "Еразъм". Това ще помогне и на студентите да направят своя избор

Списъкът с кандидати включва над 70 души и е отворен за хора от всички политически партии. Той ще бъде попълван до последния ден преди изборите.

Общо 400 милиона души в Европа ще имат право да гласуват на изборите. Прогнозите са, че около 200 милиона дущи ще упражнят правото си. За сравнение, в ЕС има около 20 милиона студенти, което означава, че всяка десета бюлетина може да бъде пусната от студент. Няма нужда от богато въображение, за да се осъзнае какво значение могат да имат студентите, ако решат да гласуват за една кауза.

Студентите няма да загубят нищо, ако гласуват едновременно за своята партия и за нейните кандидати, които изрично подкрепят "Еразъм". Изборните закони в 20 държави от ЕС позволяват да се гласува преференциално. Така тези партийни кандидати, които подкрепят "Еразъм", могат да бъдат подпомогнати.

В държави, в които няма преференциално гласуване, студентите просто трябва да подкрепят онези кандидати за европейски депутати, които ще подкрепят "Еразъм". Този проект се подкрепя и от няколко европейски студентски организации (ESN, ESU, EMSA, AEGEE). В крайна сметка обаче неговият успех зависи от решението на всеки отделен студент да участва в изборите за Европейски парламент и да помогне на "Еразъм".

*Заглавието е на Mediapool