Брюксел може да започне и физически проверки на място на европроекти, след като завърши одитната процедура по ОП "Околна среда". Това заяви вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова. В края на 2013 г. заради нарушения в обществени поръчки по програмата ЕК замрази плащанията и поиска проверка на договорите.

Одитният доклад трябва да е готов до месец. Златанова даде три примера за нарушения. При 7 договора за услуги е имало съкращаване на различни срокове, което се тълкува като ограничаване на конкуренцията. При два строителни договора, единият от които за 12,8 млн. лв., кандидат е представил регистрация не в българския строителен регистър, а в такъв на държава членка, което е непозволено. Третият пример е с ключов експерт на отхвърлена фирма кандидат, който при подбора не представил доказателства за компетентност и опит, но бил допуснат, а негов колега бил отхвърлен по същите причини.

Заради тези, и други нарушения освен финансови корекции се очакват и глоби за неизпълнение на екологичните норми, уточни Златанова. Тя успокои общините, че ще се търсят най-добрите финансови схеми, за да няма фалити. И бе категорична, че при управлението на ГЕРБ е имало "тежко замитане под килима на проблеми, но този кабинет нямало да го допусне. От думите стана ясно, че одит може да има и по друга европрограма - "Развитие на селските райони".
"Предложенията за корекции от управляващия орган по "Околна среда" са за 38 млн. лв. За целия програмен период до довършване на договорите очакваме сумата да достигне до 180 млн. лв.", заяви пък министърът на околната среда и водите Искра Михайлова. Целта на кабинета била да се възстановят плащанията по програмата. От проверените общини на ДПС били 8, на БСП - 6, на инициативни комитети - 11, независими - 7, коалиции - 12, ГЕРБ - 40. Това показвало, че няма политически чадъри, каза Михайлова.