С изключително стилно и страстно изпълнение на традиционните за Аржентина танци валсесито, милонга и танго бяха открити първите в Русе Дни на аржентинската култура. Още с първите акорди на емблематичните латиноамерикански мелодии фоайето на Доходното здание се изпълни с любопитна публика. Всеки мъж има различен стил на танцуване и трябва да си много внимателна как ще те поведе, какви стъпки предстоят и да го усещаш с цялото си тяло, разказа Ракел Аривало де Азрак, съпруга на посланик Гилермо Азрак в България. Макар че тези танци са били модерни в обществото преди век, сега отново има засилен интерес към тях от страна на младите хора в Аржентина - те добавят съвременни елементи и ги обогатяват, като ги запазват за света, допълни тя.
Освен танците, в които водещи са музиката и чувствата, публиката имаше шанса да види и изложбата, посветена на дипломатическите отношения между България и Аржентина.
Сигурен съм, че при следващата експозиция ще можем да прибавим и документи от Русе, каза при откриването посланикът на републиката Гилермо Азрак. Той допълни, че 80 000 негови сънародници носят българска кръв и продължават да са горди с произхода си.
В началото на миналия век стотици емигранти намират нов дом в Аржентина, на 12 000 км от родината си и се хващат с най-тежката физическа работа във фермите, нефтените компании и земеделието. На изложбата са показани копия на вестници, издавани от българската общност в столицата Буенос Айрес, Берисо, Мар дел Плата, Роке Саенс Пеня, Лас Бреняс и Комодоро Ривадавия на български език, както и архивни снимки на срещи между държавните мъже на двете страни. 
Вечерта на Аржентинската култура продължи с дегустация на прочутото червено вино малбек, обявено за най-доброто в света за миналата година от Френската асоциация на сомелиерите.